.Mladena Stojanovića broj 16, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
+387 51 322 760
zpkrs@teol.net

Centar za promociju civilnog društva najavljuje 3.akcionu konferenciju ,,Udruženja kao inkubatori društvenog preduzetništva”

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Centar za promociju civilnog društva najavljuje 3.akcionu konferenciju ,,Udruženja kao inkubatori društvenog preduzetništva”

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizuje 3.akcionu konferenciju u namjeri da se prezentiraju dosadašnji uspjesi u procesu izgradnje okvira za djelovanje organizacija civilnog društva u oblasti društvenog/socijalnog preduzetništva. Konferencija se oslanja na aktivnosti, rezultate i istraživanja kroz Smart Start program koji CPCD trenutno implementira, usvojenu Strategiju za razvoj socijalnog preduzetništva u Republici Srpskoj, nacrtu strategije u Federaciji BiH i praksama koje imaju organizacije civilnog društva u ovoj oblasti.

U Evropskoj Uniji, 10% ukupne ekonomije čine društvena preduzeća. S obzirom da se okruženje za razvoj društvenih preduzetničkih  aktivnosti organizacija civilnog  društva u Evropskoj Uniji  unapređuje i usklađuje sa pozitivnim propisima i potrebama udruženja i zadruga, od posebne  važnosti  je da nadležne institucije u RS i Federaciji BiH započnu proces usklađivanja zakonskih propisa sa pozitivnim praksama iz Evropske Unije.

Uzimajući u obzir da u Bosni i Hercegovini djeluju organizacije koje svoje preduzetničke ideje u oblasti društvenog preduzetništva uspješno realiziraju, potrebno je da se unaprijedi postojeći zakonodavni okvir i stvore prilike za razvoj.