Јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања за 2019. годину

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања за 2019. годину

1.Предмет позива
Предмет јавног позива је додјела подстицајних седстава за унапређење пословања привредних друштава и самосталних предузетника са подручја града Бањалука као и оспособљавање средних стручних школа за обављање ученичке праксе и самозапошљавање у производним, занатским, трговинским и услужним дјелатностима.

2.Намјена подстицајних средстава
Подстицаји су намјењени:
– привредним друштвима и самосталним предузетницима, пословним јединицама привредних друштава и издвојеним пословним јединицама самосталних предузетника регистрованим на подручју града Бања Лука, који обављају
производну или услужну дјелатност;
– средњим стручним школама са подручја града;
– незапосленим лицима, пријављеним на евиденцији ЈУ Завода за запошљавање.

3. Услови за остваривање права на подстицај
Право на подстицајна средства за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања (Подстицај 1 из Члана 6.Правилника) имају правна лица и самостални предузетници из области производне или
услужне дјелатности, који испуњавају сљедеће услове:
– Да су регистровани за обављање дјелатности прије објаве јавног позива за додјелу подстицаја;
– Да редовно измирују обавезе по основу пореза и доприноса у складу са законом;
– Да имају најмање једног запосленог радника на неодређено вријеме, укључујући и власника, ако се ради о самосталном предузетнику;
– Да у претходних шест мјесеци нису смањили број запослених, осим у случају нормалне флуктуације запослених;
– Да над њима није покренут или отворен стечајни односно ликвидациони поступак;
– Да редовно измирују обавезе према граду Бања Лука (комуналне таксе и накнаде.dr)

Право на подстицајна средства за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања, (Подстицај 2 из члана 6 Правилника) имају средње стручне школе које испуњавају сљедеће услове:
– Да имају припремљен пројекат опремања кабинета за стручну наставу,
– Списак партнера – сарадника на пројекту за који аплицирају,
– Да испуњавају и друге услове утврђене јавним позивом.

Право на подстицајна средства за самозапошљавање имају незапослена лица која испуњавају сљедеће услове:
– Да су од почетка календарске године до окончања јавног позива регистровала
самостално предузетничку дјелатност као основно занимање на подручју Града;
– Да су прије регистрације самосталне предузетничке дјелатности били
евидентирани у Заводу за запошљавање.
– Да имају израђен пословни план.

4. Критеријуми за додјелу подстицаја
1. Подстицајна средства за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања

Подстицај 1: суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава у циљу технолошког развоја малих и средњих предузећа у максималном износу до 30% набавне вриједности средстава подносиоца пријаве. Максималан износ средства по подносиоцу пријаве не може бити већа од 20.000,00 КМ;
Подстицајна средства се могу користити за сљедеће намјене: куповина основних средстава, набавка информатичке опреме и пословног софтвера.
Прихватљиве су све фактуре од почетка календарске године па до затварања јавног позива, као и предрачун за набавку основних средстава. Уколико средства буду одобрена, прије исплате средстава неопходно је доставити фактуру за набавку основних средстава.
Уколико се набавља половна опрема неопходно је доставити купопродајни уговор овјерен од стране нотара.
Подстицајна средства се не могу користити за сљедеће намјене: куповину и адаптацију пословних простора или производних хала и куповину станова.

Подстицај 2: подстицајна средства за суфинансирање набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа у циљу обезбјеђења квалификоване радне снаге неопходне на тржшту рада. Максимална средства за ове намјене износе 30.000, 00 КМ по подносиоцу пријаве.
Подстицајна средства се могу користити за опремање кабинета за стручну наставу и обављање ученичке праксе.
Од средњих стручних школа се очекује и допринос приватног партнера, који може бити финансијски и нефинансијски.

2. Подстицајна средства за самозапошљавање
(1) Субвенције за самозапошљавање намијењене су незапосленим лицима која су била пријављена на евиденцији Завода за запошљавање.
(2) У случају подношења захтјева за додјелу подстицаја за запошљавање од стране више лица који оснивају ортачку радњу, уколико исти испуњавају услове да додјелу, подстицаје могу добити сви ортаци у складу са одредбама Правилника.
(3) Подстицаји се додјељују за започињање властите дјелатности, као основно занимање, уз услов да дјелатност наставе обављати најмање 24 мјесеца од дана потписивања уговора о додјели подстицаја.
(4) Субвенције за самозапошљавање се додјељују на сљедећи начин:
-за лице са звањем ПК/НК остварује се подстицај у износу од 3000,00 КМ,
-за лице са звањем КВ остварује се подстицај у износу од 4000,00 КМ,
-за лице са звањем ССС остварује се подстицај у износу од 5000,00 КМ,
-за лице са звањем ВШС остварује се подстицај у износу од 6000,00 КМ,
-за лице са звањем ВСС остварује се подстицај у износу од 7000,00 КМ
Апликант може остварити право на подстицајна средства само по једној линији подстицаја.

5. Дозначавање средстава
Подстицајна средства за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања дозначавају се у укупном износу по закључењу уговора, а у складу са условима дефинисаних уговором.
Подстицајна средстава за самозапошљавање дозначавају се незапосленом лицу на текући рачун у висини од 60% одобрених средстава након потписивања уговора, 20% након 6 мјесеци и 20% након 12 мјесеци од потписивања уговора.

6. VI – Потребна документација
(1) Привредна друштва и самостални предузетници за додјелу подстицајних средстава за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања (Подстицај 1 из Члана 6. Правилника), уз прописани образац захтјева,прилажу сљедећа документа:
– Решење о регистрацији привредног друштва (издаје Окружни привредни суд Бања Лука), или рјешење о регистрацији предузетника (издаје Градска управа Бања Лука);
– Обавјештење о разврставању јединица разврставања по дјелатностима (за правна лица) – (издаје АПИФ);
– Увјерење о измиреним пореским обавезама (издаје Пореска управа Републике Српске) и увјерење о измиреним обавезама ПДВ-а (издаје Управа за индиректно опорезивање БиХ);
– Увјерење о броју запослених радника (издаје Пореска управа Републике Српске);
– Увјерење о измиреним обавезама према граду Бања Лука (комуналне таксе и накнаде и др.) – (издаје Одјељење за финансије Градске управе Бања Лука);
– Увјерење да није под стечајем или ликвидацијом (само за привредна друштва) –(издаје Окружни привредни суд Бања Лука);
– Рачун или предрачун за набавку основног средства (за подстицај 1);
– Комисија задржава право да, поред наведених, накнадно затражи и додатне документе и доказе, релевантне за одлучивање о поднесеној пријави.
Врста дјелатности се утврђује искључиво према регистрованој претежној дјелатности. Претежна дјелатност не може се мијењати у току јавног позива за додјелу подстицаја

Средње стручне школе за додјелу подстицајних средстава за повећање продуктивности и конкурентности привредника у функцији запошљавања, за Подстицај 2 из Члана 6. овог Правилника уз прописани образац захтјева, прилажу сљедећа документа:
– Пројекат опремања кабинета за стручну наставу,
– Списак партнера – сарадника на пројекту за који аплицирају,
– Предрачун за набавку опреме,
– Комисија задржава право да, поред наведених, накнадно затражи и додатне документе и доказе, релевантне за одлучивање о поднесеној пријави.
(2) Незапослена лица, уз прописани образац захтјева за самозапошљавање, прилажу
сљедећа документа:
– Овјерену фотокопију личне карте;
– Увјерење о незапослености од Завода за запошљавање;
– Рјешење о регистрацији (издаје Градска управа Града Бања Лука);
– Рјешење надлежног органа или потврда надлежне институције, за лица са посебним статусом;
– Бизнис план;
– Комисија задржава право да, поред наведених, накнадно затражи и додатне документе и доказе, релевантне за одлучивање о поднесеној пријави.
(3) Образац захтјева за додјелу подстицаја у потпуности мора бити читко попуњен, јер у противном се неће узети у разматрање.
За подносиоце захтјева који испуњавају опште услове за додјелу подстицаја, у циљу едукације и унапређења пословања организоваће се бесплатна обука за израду бизнис плана, који представља саставни дио тражене документације. Обука ће бити организована од стране Градске развојне агенције.

Документи се прилажу у оригиналу или овјереној фотокопији.
7. Разматрање захтјева и закључење уговора
Испуњеност услова и оцјену захтјева за додјелу подстицаја на основу утврђених општих и посебних критеријума, утврђује Комисија именована рјешењем градоначелника, те сачињава приједлог ранг листе.

На приједлог Комисије, градоначелник доноси одлуку о додјели подстицаја, а са сваким корисником подстицаја појединачно се закључује уговор, којим се регулишу међусобна права и обавезе и на основу којег ће се вршити исплата подстицаја.
– Рок за подношење захтјева
Пријаве са потребном документацијом достављају се у једном примјерку (штампана верзија) у затвореној коверти, путем протокола у канцеларији број 14 Градске управе (радним даном од 08,00 до 15,00 часова) или поштом на адресу: Град Бања Лука, Одјељење за привреду, Трг Српских владара 1, 78000 Бања Лука, са назнаком: Пријава
на Јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања.
Рок за подношење пријава је 30 дана од дана објављивања јавног позива.
Непотпуни и неблаговремени захтјеви неће бити предмет разматрања.

Остале напомене
Јавни позив, образац захтјева и Правилник о условима и начину кориштења подстицајних средстава у функцији запошљавања, доступни су на web страницамаГрадске управе Града Бања Лука и Градске развојне агенције Бања Лука
(www.banjaluka.rs.ba, www.cidea.org).
Додатне информације у вези позива, могу се добити у Одјељењу за привреду на број телефона 051/244-444 локал 837 или на e-mail: privreda@banjaluka.rs.ba.