У школској 2023/24. години у прве разреде средњих школа планиран упис 10.109 ученика

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

У школској 2023/24. години у прве разреде средњих школа планиран упис 10.109 ученика

​„Према приједлогу Плана уписа ученика у први разред средњих школа у Републици Српској за школску 2023/2024. планиран је упис 10.109 ученика, док девети разред у школској 2022/2023. години завршава 9.754 ученика”, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић на данашњој конференцији за новинаре након састанка са члановима Комисије за уписну политику.

У складу са Планом уписа, упис највећег број ученика предвиђен је у струкама Машинство и обрада метала, Економија, право и трговина, Електротехника, Здравство и Гимназије.

Министар Жељка Стојичић истакла је да је приједлог плана за наредну школску годину сачињен према достављеном плану уписа свих средњих школа у Републици Српској, а које су биле у обавези да уобзире мишљење јединица локалне самоуправе, те анализа реалних потреба тржишта рада на нивоу њихових јединица локалне самоуправе, односно са мишљењем и анализама друштвених партнера у креирању уписне политике – Уније удружења послодаваца Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Завода за запошљавање Републике Српске, Занатско-предузетничке коморе РС.

Навела је да је, с циљем да се подстакне упис ученика у она занимања која су потребна тржишту рада, а за која ученици показују најмање интересовања, Министарство у складу са приједлозима јединица локалне самоураве и привреде дефинисало и приједлог дефицитарних занимања.

„Ученици првих разреда који се одлуче да упишу ова занимања биће стипендирани. Имамо 590 ученика који су се одлучили за дефицитарна занимања у школској 2020/21. години и који сада завршавају и потрудићемо се, у сарадњи са душтвеним партнерима, да им понудимо запослење”, рекла је министар просвјете и културе Жељка Стојичић.

Према њеним ријечима, предвиђен је упис 772 ученика у 23 дефицитарна занимања, у 36 школа у 23 локалне заједнице.

Директор Занатско – предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић изразио је задовољство активностима предузетим на реформама у области образовања, а које су неопходне како би сачували занати.

„Имамо много проблема. Иако је велика заинтересованост на тржишту рада, занати се гасе, јер и оно што имамо занатлија, одлазе у иностранство. Морамо заједно одговорити на те проблеме, повећањем плата, али и да пробудимо интересовање младих за те занате”, рекао је Братић.

Он сматра да је потребно уложити напоре да се још у нижим разредима основне школе код ученика препознају афинитети и таленти, те да се заинтересују и усмјере у том правцу.

Предсједник актива директора средњих школа зворничко – бирачке регије Биљана Кисић указала је на чињеницу да у мањим локалним заједницама увијек има проблема око уписне политике, те изразила задовољство јер је ове године указана посебна пажња на то.

„Једно од рјешења је обука ученика у основним школама и њихових родитеља, али и добра професионална оријентација, односно оснаживање педагошко – психолошких служби, како би се дјеци на њима прихватљив начин обаснило шта их чека у наредном периоду”, рекла је Кисићева.

ИЗВОР: Министарство пивреде и предузетништва РС