Бања Лука: За подршку привредним субјектима 30 милиона КМ

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: За подршку привредним субјектима 30 милиона КМ

Влада Републике Српске има неколико линија подршке привредним субјектима у различитим гранама, за шта је у овој години планирано око 30 милиона КМ, речено је данас на савјетовању у Бањалуци о подстицајима Министарства привреде и предузетништва.
Помоћник министра привреде и предузетништва Српске за привредни развој Ивана Сандић Благојевић је рекла да је буџетом за ову годину за подстицаје за директна улагања привредним друштвима планирано 14,6 милиона КМ.

„За подстицаје ће моћи да се пријаве привредни субјекти из прерађивачке индустрије који набављају нове машине и опрему или опрему која није старија од осам година“, рекла је Благојевићева новинарима у Бањалуци гдје је одржано савјетовање о подстицајима ресорног министарства којем су присуствовали и привредници.

Благојевићева је навела да минимална улагања за ове намјене износе 50.000 КМ.

Паралелно са овом линијом подршке, рекла је она, Министарство спроводи и подстицаје повећања плата радника.

„Завршен је седми обрачунски период од јула до децембра 2022. године. Примљено је 899 захтјева и након провјера у наредних десет дана ће бити одобрени подстицаји за 300 привредних субјеката у износу 2,7 милиона КМ“, навела је она.

За подстицаје за плате радника у овој години планирано је 15,6 милиона КМ.

Помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске за развој малих и средњих предузећа Рајко Лајић рекао је да има више намјена подстицаја – за директна улагања, техничеке иновације, дигиталну трансформацију, а Министарство подржава и сајмове и старе занате.

Он је нагласио да је прошле године у ресору малих и средњих предузећа подстицаје користио 101 привредни субјекат у пет различитих намјена подстицаја.

Власник фирме „Тикт мануфактура“ из Градишке Крешимир Бодрожић рекао је да се ова фирма кандидовала за подстицаје за роботизацију машине, а и из фондова су добили 90.000 КМ.

Он је навео да фирма има 80 запослених и бави се производњом дијелова за аутомобиле, углавном за тржиште Њемачке.

Савјетовање о подстицајима Министарства привреде и предузетништва одржано је у оквиру пројекта „Напредна имплементација Акта о малом бизнису у БиХ /SBA in BiH2EU/“.

ИЗВОР: ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ПОРЕТАЛ РС