Представник Занатско предузетничке коморе РС на обуци из области идентификације, припреме и провођења развојних пројеката

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Представник Занатско предузетничке коморе РС на обуци из области идентификације, припреме и провођења развојних пројеката

Развојна агенција Републике Српске организовала протекле седмице у Бањој Луци тродневну обуку на којој је учествовало 10 полазника, представника општина Лакташи, Источни Дрвар и Језеро, затим локалне развојне агенције из Српца и Зантаско-предузетничке коморе Републике Српске.
Циљ обуке је јачање капацитета запослених у једницама локалне самоуправе и локалним развојним агенцијама, као и другим инстуцијама и организација које желе проводити пројекте.
– Након обуке, јединице локалне самоуправе и институције добијају оспособљен кадар, који у складу са потребама, самостално или у пројектном тиму, може да идентификује и развија пројектне приједлоге и кандидује их према различитим донаторским организацијама и институцијама – рекла је Марица Берић, руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништвау Развојној агенцији Републике Српске.
Она је истакла да је Агенција задовољна резултатима 17 обука колико их је од 2015. године проведено широм Републике Српске. Обучено је више од 300 полазника из преко 40 јединица локалне самоуправе, а само у овој години проведено је 6 обука у Билећи, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, Приједору и Бањој Луци.
У прошлој години 19 јединица локалне самоуправе реализовало је 40 пројеката у вриједности око 8,5 милиона КМ који су се односили на област малих и средњих предузећа и локални економски развој.
Маријана Кнежевић из Занатско-предузетничке коморе Српске рекла је да је ова комора у пројекту Развојне агенције видјела велику прилику да самостални предузетници, као и комерцијална газдинства унаприједе свој рад.
– Имамо 21.000 самосталних предузетника и то је огроман потенцијал који треба да искористимо. Оваква обука ће им омогућити да што лакше изађу на тржиште, а оваквим пројектима и обукама пружа се могућност и потенцијал у брендирању неких производа, рекламирању и комуникацији – рекла је Кнежевићева.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Србац Вања Шарић сматра да обука представља одличан начин да малим и средњим предузећима буду обезбијеђени извори финансирања за даљи развој.

Извор. Развојна агенција Републике Српске