Одржана 80. сједница Владе Републике Српске

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Одржана 80. сједница Владе Републике Српске

Влада Републике Српске утврдила је, на 80. редовној сједници, у Бањалуци, Приједлог закона о измјени и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, по хитном поступку.

Законом о подстицајима у привреди Републике Српске уведен је поступак додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Према важећем Закону о подстицајима у привреди Републике Српске, један од посебних услова за остваривање права на подстицај за повећање плате је да је почетни износ плате једнак или виши од најниже плате у Републици Српској.

Како је у марту 2019. године, најнижа плата износила 450 КМ, потребно је што хитније дјеловати како би се нормирало правило за утврђивање новог почетног износа плате, с обзиром на то да је у међувремену Одлуком о најнижој плати утврђена нова најнижа плата у Републици Српској, која износи 520 КМ.

С циљем очувања радних мјеста у околностима пословања које су узроковане вирусом корона, потребно је интервенисати и у правцу укидања ограничења да се право на подстицај може остварити само за раднике који су засновали радни однос најкасније до истека марта 2019. године.

Због тога, општи је интерес за цијело друштво обезбиједити услове да привредни субјекти могу остварити право на подстицај за повећање плате за што већи број радника.

На тај начин овај закон има позитиван утицај, како према радницима, у смислу стварања предуслова за повећање њихових плата, тако и према послодавцима, кроз прописивање могућности за остваривање права на подстицај за већи број радника, због чега је у општем интересу и за грађане и за привреду Републике Српске да се овај закон упути у процедуру по хитном поступку.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о посредовању у промету непокретности, којим се прописују услови за обављање дјелатности посредовања у промету непокретности на територији Републике Српске.

Основни разлог за доношење закона је обезбјеђење правне сигурности за грађане и правна лица у коришћењу услуга посредника у промету и закупу непокретности. Законом се прописују услови које привредна друштва или предузетници морају да испуњавају за обављање дјелатности посредовања у промету непокретности и дефинишу се услови које мора да испуњава физичко лице које обавља послове агента. Овим законом обезбиjедиће се да за сваки посао посредовања у промету непокретности мора бити закључен уговор у писаној форми. Поред тога, уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју би посредник обављањем посредовања могао да проузрокује налогодавцу.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о активностима пројекта за конкурентну и иновативну домаћу економију – EU4Business.

Пројекат EU4Business има за циљ да пружи подршку развоју приватног сектора у БиХ, те да ојача капацитете у БиХ за економски раст и запошљавање кроз подршку развоја конкурентности и иновација у извозно-оријентисаним секторима, туризму, пољопривредно-прехрамбеном сектору, руралном развоју и предузетништву.

Трајање пројекта је четири године, од априла 2018. године до марта 2022. године. Укупан буџет пројекта EU4Business износи 16,1 милиона евра. Од тога 15 милиона евра финансира се из Инструмента за претприступну помоћ ИПА 2, док је 1,1 милион евра обезбиједило Њемачко министарство за економску сарадњу и развој. Поред директне финансијске подршке, пројекат EU4Business пружа и техничку помоћ за изградњу капацитета институцијама.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о примјени Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Задужује се Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да предузме неопходне радње у циљу обезбјеђивања додатног рока од 30 дана за подношење захтјева за стамбено збрињавање по „Јавном позиву за подношење захтјева за стамбено збрињавање у складу са Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске”, број: 16.01-372-73/19 од 08. априла 2019. године.

Влада Републике Српске ће своје дјеловање и рад и даље наставити према препорукама Института за јавно здравство, уз поштовање прописаних мјера, а које подразумијевају дезинфекцију простора, ношење личне заштитне опреме и држање физичке дистанце.

ИЗВОРИ:ВЛАДА РС