Одржана 31. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Одржана 31. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас 31. сједницу путем видео линка.

Предсједник Владе и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић рекао је да је Републички штаб донио одлуку да ће забрана кретања важити од сриједе, 06. маја од 15.00 часова до четвртка, 07. маја до 05.00 часова.

Премијер Вишковић је објаснио да ће од 7. маја ограничење кретања бити од 22.00 до 5.00 часова, а да ће од 11. маја моћи да раде предшколске установе, фризерски салони, кафићи и приватне стоматолошке ординације.

“Од 11. маја биће дозвољен рад, уз поштивање прописаних мјера, фризерских и козметичких салона, кафића, роштиљница, јавног превоза лица на подручним и републичким аутобуским линијама, установа предшколског образовања, приватних стоматолошких ординација, фитнес-центара, ауто-школа, ресторана, приређивача игара на срећу и теретана на отвореном”, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе је напоменуо да није дата сагласност за рад хотела, хостела и биоскопа, позоришта, дјечијих играоница, као и рад професионалних спортских колектива.

Према његовим ријечима, Републички штаб за ванредне ситуације је, уз препоруке струке, донио одлуку да од сутра није обавезно ношење рукавица на јавним мјестима, али да остаје обавеза да се рукавице носе у затвореном простору, док обавеза ношења маски остаје на снази.

Премијер Вишковић је навео да је за лица од 65 година старости и старије дозвољено кретање од 7.00 до 13.00 часова сваким даном.

Командант Републичког штаба за ванредне ситуације истакао је да је донесена одлука да 18 респиратора буде подијељено здравственим установама у Републици Српској, као и одлука да у Ђачки дом у Добоју буду смјештена лица која су позитивна на вирус корона у тој регији.

Предсједник Владе је рекао да су задужена ресорна министарства, Министарство трговине и туризма да са угоститељима и Министарством привреде , Занатско-предузетничком комором и Институтом за јавно здравство, организују састанке на којима ће бити појашњене процедуре које се односе на неометан почетак рада различитих субјеката.

“На све наше мјере сагласност је дала струка. Нисмо ништа урадили мимо струке, иако је тачно да је у претходних пар дана било више обољелих од вируса корона. Међутим, из данашњег извјештаја је видљиво да је број обољелих смањен”, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

ИЗВОР: ВладаРС