Ослобађање плаћања доприноса једини излаз

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Ослобађање плаћања доприноса једини излаз

БАЊАЛУКА – Фризери и козметичари у Српској, њих око 2.400, упутило је на адресу Министарства привреде и предузетништва РС захтјев да их Влада ослободи плаћања пореза и доприноса у идућих шест мјесеци како би стали на ноге и задржали раднике.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић рекао је “Гласу Српске” да тај захтјев имају и кројачи у Српској.

– Они поред ослобађања плаћања пореза и доприноса траже и да приликом обрачуна потрошње струје код њих се користи тарифа као и за домаћинство – навео је Братић.

Нагласио је да су фризери и козметичари у почетку, када им је дозвољено да отворе своје салоне које су морали затворити због пандемије вируса корона, били пребукирани послом али да већ сада маказе све мање раде.

– Сада је то све већ стало. Посла немају. Не знају како преживјети и опстати те задржати раднике. Једину шансу виде у томе да им се одгоди плаћање пореза и доприноса на шест мјесеци. Надам се да ће нам Влада изаћи у сусрет у вези с тим питањем – рекао је Братић и додао да су сви предузетници захвални Влади Српске за помоћ коју су добили или ће пак добити за март, април и мај када је ријеч о питању исплате минималца те пореза и доприноса на ту плату.

Братић истиче да свакако долазе тежа времена за већину предузетника у Српској те да поједини неће моћи преживјети кризу.

– Постоји један одређен страх. И стручњаци тврде да нам слиједи највећа криза послије Другог свјетског рата – навео је Братић.

Најаве да ће поједини фризери и козметичари подићи цијене својих услуга, Братић тврди да нису тачне.

– Од тога нема ништа. Јер тада тек не би имати посла. Сви су погођени и штеде сваку марку. Фризери и козметичари су угрожени и од стране оних који раде по кућама. А, таквих је и те како пуно и они додатно угрожавају оне који послују легално и плаћају све рачуне те обавезе према РС. Илегалцима се посао на црно осладио јер немају рачуне ни обавезе, али нико од њих се не пита да ли ће постати социјални случај – казао је Братић.

У једном фризерском салону у Бањалуци кажу да су у почетку, када су отворили врата свога салона, 11. маја, били пребукирани послом.

– Међутим, сада је већ другачија слика. Нема гужви. Ријетки сврате. Нисмо повећали цијене услуга јер би тиме одбили и ове ријетке клијенте – навели су у овом салону.

У Министарству привреде и предузетништва РС навели су јуче да су упознати са захтјевом фризера и козметичара о питању ослобађања плаћања доприноса.

– Влада Српске помогла је предузетницима и осталим привредним субјектима за март, април и мај о питању исплате најниже плате и доприноса. За све накнадне олакшице мораће се сачекати одлука Владе. Ми подржавамо сваки вид помоћи предузетницима – навели су у Министарству привреде и предузетништва РС.

Додали су да да обрачун потрошње струје није у њиховој надлежности већ “Електропривреде РС”.

Упутства
Фризерски и козметички салони почели су да раде 11. маја и то према упутству Института за јавно здравство РС. Према тим упутствима, неопходно је наручивање корисника, те није дозвољено чекање услуге у салону. Такође, дозвољен је један клијент на 10 квадратних метара. Осим тога, клијенти треба да носе заштитне маске, а радници и маске и рукавица. Сви морају имати пешкир или једнократни прекривач који се мијења послије сваког клијента.

ИЗВОР:Маријана Миљић Бјеловук, ГЛАС СРПСКЕ