ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ИСПЛАТУ ПОРЕЗА И ДОПРИНОСА И НАЈНИЖЕ ПЛАТЕ ЗА МАЈ 2020. ГОДИНЕ

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ИСПЛАТУ ПОРЕЗА И ДОПРИНОСА И НАЈНИЖЕ ПЛАТЕ ЗА МАЈ 2020. ГОДИНЕ

Обавјештавају се правна лица и предузетници који обављају дјелатности којима је одлуком Штаба за ванредне ситуације забрањено обављање дјелатности, да у складу са Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, („Службени гласник Републике Српске“, број: 35/20 и 46/20), могу поднијети писану изјаву са захтјевом за исплату пореза и доприноса за исплаћену плату за мај 2020. године односно писану изјаву са захтјевом за исплату најниже плате за мај 2020. године, у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности у мају.

На основу члана 12. став 2. Уредбе запосленим код правних лица и предузетника и носиоцима самосталне дјелатности који ту дјелатност обављају као основну и којима је одлуком Штаба за ванредне ситуације забрана обављања дјелатности трајала најкасније до 11. маја 2020. године из средстава Компензационог фонда уплатиће се порези и доприноси на исплаћену плату за мај 2020. године и обавезе по основу доприноса лицима која обављају самосталну дјелатност.

На основу члана 13. став 3. Уредбе запосленим код правних лица и предузетника и носиоцима самосталне дјелатности који ту дјелатност обављају као основну и којима је одлуком Штаба за ванредне ситуације забрана обављања дјелатности трајала најмање до 12. маја 2020. године из средстава Компензационог фонда исплатиће се износ најниже плате утврђене одлуком Владе РС о износу најниже плате број: 04/1-012-2-3600/19, и уплатити доприноси на најнижу плату за мај 2020. године. Писане изјаве са захтјевом, Списак радника за исплату најниже плате и Упутства за попуњавање изјава са захтјевом, можете преузети на следећим линковима: Писана изјава са захтјевом (забрана до 11.маја) , Писана изјава са захтјевом (забрана до 12.маја), Списак радника за исплату најниже плате , Упутство за попуњавање изјава са захтјевом (забрана до 11.маја) , Упутство за попуњавање изјава са захтјевом (забрана до 12.маја) Потписане и печатом овјерене писане изјаве са захтјевом предају се непосредно или путем поште надлежном подручном центру Пореске управе Републике Српске.

Бања Лука, 02.06.2020. године

ДИРЕКТОР ПУРС ГОРАН МАРИЧИЋ
ИЗВОР: ПОРЕСКА УПРАВА РС