.Mladena Stojanovića broj 16, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
+387 51 322 760
zpkrs@teol.net

Frizeri i zubari uduplali cijene

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Frizeri i zubari uduplali cijene

Poskupljenje repromaterijala i malobrojnost mušterija natjerali su mnoge frizere, kozmetičare i zubare da uduplaju cijenu svojih usluga u pandemiji, što u udruženjima potrošača ocjenjuju neprihvatljivim ističući da pojedini pokušavaju da na taj način kompenzuju pad prometa.

Predstavnica Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori RS Rada Banjac kaže da su kolege, koje su ranije svoje usluge pružale i za pet maraka, bile u minusu, zbog čega su morale da podignu cijene. –

Mnogi na svoju štetu godinama nisu mijenjali cjenovnik iako nabavne cijene materijala konstantno skaču. Virus korona je mnoge frizere natjerao da razmisle o cijenama, pa su ih pojedini čak dva puta mijenjali u roku od nekoliko mjeseci – kazala je Banjčeva. Ona je istakla da se cjenovnik formira na osnovu poskupljenja stvari bez kojih ne mogu da rade, kao što su peškiri, farbe, šamponi, dezinfekciona sredstva, zaštitna oprema i slično.

-Šišanje muškaraca ni po koju cijenu ne bi smjelo da bude ispod deset KM, dok bi za žene to minimalno trebalo da iznosi 15 KM. Ako uzmemo u obzir da kutija cigareta košta oko šest maraka, apsurdno je da šišanje bude pet KM. Osim toga, mnogi svakodnevno ispijaju po dvije-tri kafe sa društvom u kafićima, a hoće da na mjesečnom nivou plate pet maraka za šišanje. To nema logike – tvrdi Banjčeva.
Isto mišljenje dijeli i direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić koji najavljuje da će cijene usluga u frizerskim salonima i drugim uslužnim radnjama nastaviti da skaču jer je, pored dodatnih troškova za dezinfekciju i zaštitnu opremu, poskupio repromaterijal. – Frizeri u Srpskoj dugo nisu dizali cijene. Međutim, nametnut im je niz obaveza, a mušterija u salonima je sve manje, pa su frizeri primorani da, kako bi opstali, podignu cijene usluga.
Uslovi rada su veoma otežani – kazao je Bratić.

S druge strane, u udruženjima potrošača smatraju da za drastična poskupljenja nema opravdanja jer su troškovi koji su nametnuti zbog virusa korona minimalni.- -U makazama nema amortizacije, goriva niti bilo kakvih drugih troškova koji bi uticali na formiranje cijene. S druge strane, kilogram sredstva za dezinfekciju je deset maraka, a od njega se može napraviti hiljade litara, tako da frizeri, u ovom slučaju, nemaju nijedan razlog da podignu cijene usluga – kazala je izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora Murisa Marić. -Prema njenom mišljenju, privatnici su navikli da tokom ljeta imaju navalu ljudi iz dijaspore te začas zarade platu, a ove godine to nije slučaj. Isto smatra i Banjalučanin Slaviša Todorović koji je, kaže, bio neprijatno iznenađen kada je prije nekoliko dana otišao da se ošiša. – Šišanje sam prije pojave virusa korona plaćao pet maraka. Nekad u julu, prilikom naručivanja za šišanje, frizerka mi je kazala da je cijena te usluge skočila za tri marke. Tada mi je to bilo shvatljivo s obzirom na okolnosti. Međutim, prije nekoliko dana frizerka mi je istu uslugu naplatila deset marka te najavila novo “blago” poskupljenje, a kao razlog je navela veće troškove zbog virusa – kazao je Todorović. Ništa manje iznenađena novim talasom poskupljenja nije ostala ni Marija Đogo koja je skidanje kamenca u jednoj privatnoj stomatološkoj ambulanti umjesto 20 platila čak 40 maraka. -Drugi put ću dobro razmisliti da li ću otići kod tog zubara, čija sam mušterija godinama. Razumjela bih da je ta usluga skuplja za pet do deset maraka, ali mislim da stvarno nema opravdanja da cijena bude duplo veća – kazala je Đogo. Prostora ima Predsjednik Udruženja stomatologa Republike Srpske Siniša Kovačević kaže da nema informaciju da su usluge u stomatološkim ordinacijama poskupjele iako za to, priznaje, ima prostora. – Cijene stomatoloških usluga se razlikuju od ordinacije do ordinacije. Koliko znam, niko od mojih kolega nije nešto značajno korigovao cijene, niti će u skorije vrijeme, bar su takve najave i razmišljanja iako su troškovi veći u odnosu na period prije virusa korona, kada je bilo i mnogo više pacijenata – kazao je Kovačević.

IZVOR:Glas Srpske