Шамац: Константан подстицај привреди

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Шамац: Константан подстицај привреди

„Општина Шамац једна је од ријетких општина у окружењу која од 2017. године редовно држи континуитет у планирању средстава у буџету за подстицај у привреди у одоборавању и исплатама. У буџету је за ове намјене у овој години планирано 70.000 КМ“, каже начелник Одјељења за привреду и инспекцијске послове Предраг Недић.

Недић додаје да су у прошлој години иaко су биле мјере и корона вирус дио средстава у висини од 60.000 КМ преусмјерили за посебне намјене у смислу одржавања постојећег број запослених у привреди.

„Свим привредницима нашим који нису могли радити и обављати своју дјелатност због закључака Штаба за ванредне ситуације, а који нису одјављивали дјелатности и нису отпуштали раднике по том основу исплатили смо средства у висини од 54.600 КМ“, каже Недић.

Он подсјећа да ће ове године бити по устаљеној процедуру по Правилнику исплата за повећање броја запослених за запошљавање, за набавку опреме и стандардизацију производње.

Недић напомиње да су објавили Правилник за подстицаје у привреди, те овим путем позива привреднике да се пријављују и аплицирају за подстицајна средства, а Јавни позив отворен је до 30. новембра.

„Правилник о подстицају омогућава привредницима запошљавање у производним услужним и занатским дјелатностима. Што се тиче производње привредници треба да запосле пет и више радника и по том основу могу да остваре по сваком раднику између 1000 и 1500 КМ зависно од школске спреме. Што се тиче услужних занатских дјелатности могу да остваре подстицај у висини од 800 до 1000 КМ минимално, треба да запосле три радника и да све те запослене раднике држе до годину ипо дана“, каже Недић.

Он каже да су осимслили подстицај за рефундацију дијела трошкова за набавку опреме машина првенствено за производне и услужне дјелатности, те сваки привредни субјект који набави машину може да добије рефундацију дијела тих трошкова до 5000 КМ.

„Желимо да стимулишемо привреднике да буду конкуренти, не само на домаћем, него и страном тржишту и субвенционишемо и стандардизацију производње, односно увођење ИСО стандарда у висини до 2000 КМ“, каже Недић.

Извор: Општина Шамац