У току обука о начину оптимизације административних процедура и формалности за министарства, републичке управе и управне органима

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

У току обука о начину оптимизације административних процедура и формалности за министарства, републичке управе и управне органима

Занатско -предузетничка комора РС је учествовала на састанку у Административном центру Владе Републике Српске, у сриједу 02.06гдје је одржана обука о начину оптимизације административних процедура и формалности за министарства, републичке управе и управне организације у оквиру Пројекта оптимизације административних процедура и формалности.

Пројекат оптимизације административних процедура и формалности приоритетно обухвата формалности пријављене на порталу Јединствене контакт тачке за пословање (pscsrpska.vladars.net) који се води и ажурира у Министарству привреде и предузетништва, а којих тренутно има евидентираних 950. Циљ Пројекта оптимизације административних процедура и формалности је поједностављење или укидање процедура и формалности (дозвола, потврда, рјешења) како би се пословној заједници олакшао рад.

Присутни на обуци су упознати са јединственом методологијом коју ће примјењивати сви републички органи управе надлежни за спровођење појединачних процедура и издавање формалности, а са циљем поједностављења и/или укидања административних процедура и формалности, те стварањем уштеда за грађане и пословну заједницу. Дигитализација процеса јавних услуга један је од кључних корака у рационализацији административних поступака, што би за крајњег корисника значило смањење потребе достављања појединих докумената или подношење захтјева електронски.

Током обуке договорени наредни кораци у реализације пројекта

У току јуна мјесеца биће упућен позив пословној заједници да изнесу своје примједбе на постојеће формалности и дају своје приједлоге за поједностављење, а чланови оперативног тијела ће извршити анализу сваке појединачне формалности унутар надлежног органа у складу са методологијом за поједностављење до краја јула 2021. године.

Влада Републике Српске је на 115. сједници одржаној 01.04.2021. године донијела Одлуку о реализацији пројекта оптимизације административних процедура и формалности и формирала Савјет и Оперативно тијело за његову имплементацију. На првој сједници Савјета која је одржана 21.06. 2021. године усвојен је Пословник о раду Савјета и утврђена методологија која ће се примјењивати за реализацију Пројекта оптимизације.

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА