Усвојен Закон о обавезном здравственом осигурању

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Усвојен Закон о обавезном здравственом осигурању

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о обавезном здравственом осигурању који доноси више новина којима ће се значајно проширити права пацијената и унаприједити област обавезног здравственог осигурања, а самим тим и здравствене заштите грађана.

Значајна новина за самосталне предузетнике на коју је и ЗПК РС упутила више иницијатива је и могућност рефундације нето плате за вријеме привремене неспособности за рад и за осигуранике који обављају привредну, предузетничку или професионалну дјелатност, што по досадашњем закону није био случај.

Овим законом унапређује се систем обавезног здравственог осигурања и у смислу детаљнијег правног уређивања и усклађивања са новинама у систему здравствене заштите, попут интегрисаног здравственог информационог система и др.

Подсјећамо да је претходни Закон о обавезном здравственом осигурању Републике Српске донесен још 1999. године и претрпио је бројне измјене. Нови Закон ступа на снагу осам дана након објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.
ЗА све додатне информације мозете се обратини на ЗПК РС.email zpkrs@teol.ney ili na tel. .fax/ 051/322-760

извор:Фонд здравственог осигурања РС