Усвојене измјене Закона: Праг за систем ПДВ-а подигнут на 100.000 КМ

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Усвојене измјене Закона: Праг за систем ПДВ-а подигнут на 100.000 КМ

 

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је измјене Закона о ПДВ-у, којим се праг за улазак пореских обвезника у систем ПДВ-а повећава са 50.000 на 100.000 КМ, због инфлаторних кретања и повећања цијена робе и услуга.

За усвајање је гласало 15 делегата, нико није био против и није било уздржаних. Констатована је и општа ентитетска већина, тако да су Измјене усвојене.

Доношење измјена Закона о ПДВ-у, којим ће 6.284 обвезника имати олакшице, не би могли бити усвојено да није било подршке СНСД-а.

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојила је јуче Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ).

Биће смањени јавни приходи

Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ,  јуче је рекао да, уколико у Дому народа буду усвојене измјене наведеног Закона, јавни приходи ће бити смањени за 25 милиона КМ.

“Иницијативу за измјену закона може да поднесе свако. Како сам већ рекао, за нас је најбитније када иницијативу поднесу они на који се то односи, али законе усваја онај који има капацитет, а у овом конкретном случају, када говоримо о нивоу БиХ, ниједан закон не може да се усвоји без СНСД-а. Донијети закон не подразумијева само изгласати закон и он почиње да живи“, изјавио је Амиџић.

Осам дана да Закон ступи на снагу

Он је рекао да ће требати осам дана да закон ступи на снагу.

„Након тих осам дана, ми смо уложили максималан напор, да све остале процедуре, у смислу усвајања подзаконских аката, правилника и свега осталога које треба да проведе УИО се проведу у што краћем року. Наша су очекивања да од дана ступања на снагу тог закона, да ће бити неопходно још неких 30 дана да они појединци који имају могућност да се по овом закону пререгиструју и стварно то и учине“, рекао је Амиџић.

Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност усвојен је 22. августа ове године у Представничком дому БиХ. Међутим, нису се стекли услови да буде усвојен 4. октобра јер су вршене одређене припреме.

ИЗВОР: АТВ ПОРТАЛ РС