Усвојена Информација о провођењу поступка додјеле подстицаја

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Усвојена Информација о провођењу поступка додјеле подстицаја

​Влада Републике Српске усвојила је данас, на 129. сједници, у Бањој Луци, Информацију о провођењу поступка додјеле подстицаја за повећање плате радника са ефектима додјељених подстицаја за обрачунски период јул-децембар 2020. године.

За додјелу подстицаја за трећи обрачунски период пријавило се укупно 429 привредних субјеката који запошљавају 31.350 радника, а средства за трећи обрачунски период исплаћена су у износу од 4,9 милиона КМ за 384 привредна субјекта који су повећали плату за око 14 хиљада радника.

Најзначајни ефекти подстицаја у трећем обрачунском периоду су повећање плата радника за 23 одсто у односу на период почетне плате код привредних субјеката који су остварили право на подстицај што је у апсолутном износу око 17,2 милиона КМ.

У прва три обрачунска периода (од јула 2019. до децембра 2020. године) додјељен је подстицај у укупном износу од око 13 милиона КМ за 711 различитих привредних субјеката који послују у 45 градова и општина Републике Српске, а највећи износ подстицаја исплаћен је привредним субјектима из прерађивачке индустрије и то у укупном износу од 4,8 милиона КМ за 209 привредних субјеката.

Додјела подстицаја за плате у претходном периоду имала је позитиван утицај на цјелокупну привреду, а између осталог, допринијела је расту плата за 6,8 одсто и повећању броја запослених радника за 0,68 одсто у 2020. години у односу на претходну годину и поред негативног утицаја на пословање усљед ширења вируса корона.

Такође, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске позвало је 01. јула ове године све привредне субјекте који су повећали плате радницима у периоду јануар-јун 2021. године, да у року од 60 дана путем апликације „е подстицај” на интернет страници Министарства поднесу Захтјев за додјелу подстицаја за повећање плате радника за четврти обрачунски период.

Овом мјером наставља се континуитет у активностима на сузбијању сиве економије чиме се побољшава положај радника и незапослених лица, као и унапређивању пословног окружења у Републици Српској. Такође, овом мјером дата је прилика послодавцима да повећају плате радника, на начин да ће се обезбиједити подстицај за износе више уплаћених доприноса, што доводи до смањења оптерећења на рад.

С обзиром да анализа ефеката додјеле подстицаја за повећање плата указује на позитивна кретања, Министарство привреде и предузетништва сматра да су додијељена средства подстицаја постигла одговарајуће ефекте и оправдала очекиване резултате.

Подсјетимо, Законом о подстицајима у привреди Републике Српске и Правилником о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника уређен је поступак додјеле средстава подстицаја за повећање плата, а привредни субјекти остварују право на подстицај у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години.

ИЗВОР : ВЛАДА РС