Пријавите се на курс „BIM Allplan конструктерство“

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Пријавите се на курс „BIM Allplan конструктерство“

У оквиру пројекта „Prijedor Circle Hub“ Агенција за економски развој града ПРЕДА-ПД и фирма BP BAU организују курс „BIM Allplan конструктерство“. Пројекат подржава Влада Швицарске.

Моделирање грађевинских информација (BIM) које ће се изучавати кроз први курс у оквиру пројекта, представљ методу рада која нам омогућава да разумијемо објекте кроз кориштење дигиталних модела, а који се ослањају на низ података састављених заједничким дизајнирањем прије, за вријеме и након изградње. Стварање дигиталног модела омогућава онима који су у интеракцији са објектом да оптимизирају своје поступке, што доводи до већег и бољег разумијевања самог објекта.

– Фирма „BP-Bau“ нам се обратила због потребе за специфичним стручним кадром, који тренутно не постоји на нашем тржишту рада. Управо у циљу едукације, стручног оспособљавања и повезивања са фирмама којима су потребни ови кадрови организујемо овај курс – рекао је Марко Гороња, технички асистент на пројекту.

Ова обука је намијењена незапосленим лицима која желе да науче нешто више о изради 3D BIM модела или да унаприједе своје већ постојеће знање. Предност имају ученици завршеног разреда средње грађевинске школе у Приједору, незапослени грађевински техничари и инжењери, те особе са познавањем њемачког језика.

– По завршетку овог курса ми ћемо моћи да оснујемо групу људи које ћемо запослити у нашој фирми када нам се посао буде још више ширио, јер већ сада имамо тенденцију раста. Сада се пројектовање налази у ери дигитализације, а код нас све то касније стиже, зато смо са људима из агенције одлучили да организујемо курс, на којем би млади могли да виде предности овог програма. Ми смо једни од ријетких у БиХ који га користе, знамо да поред нас постоји једна фирма у Сарајеву и Мостару – рекао је Драган Петровић, директор фирме „BP Bau“.

Фирма „BP-Bau“ са три запослена инжењера грађевине са радом је почела 2017. године у Приједору. Данас броји 17 запослених који се баве пројектовањем у грађевини и своје планове пласирају на њемачко тржиште. Понуда стручне радне снаге за њихову фирму на подручју Приједора је јако слаба, зато су се одлучили за организовање овог курса.

– Ми смо овдје пионири тог начина рада, чак и западна Европа се још едукује у свему томе. Мислим да је ово одлична прилика за људе из Приједора који су у архитектури и грађевинарству да стекну стручна знања – додао је Армин Кочановић, пројектни инжењер у фирми „BP Bau“.

Ово је само једна у низу активности која ће се реализовати у оквиру пројекта “Prijedor Circle Hub”, а циљ је усавршавање и повезивање младих, студената те незапослених који су активни у области информационих технологија и креативне индустрије.

С циљем стварања сигурног окружења за рад због епидемиолошке ситуације у којој се налазимо, број полазника курса је ограничен на 10 и бесплатан је за све полазнике. Све информације о курсу и како се пријавити можете потражити на линку:

ИЗВОР:ПРЕДСУЗЕТНИЧКИ ПОРТАЛ РС

Подијели са другима