2. Пословној конференцији Апиф-а у оквиру панел дискусије „Привреда Српске у 2023.години

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

2. Пословној конференцији Апиф-а у оквиру панел дискусије „Привреда Српске у 2023.години

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић на 2. Пословној конференцији Апиф-а у оквиру панел дискусије „Привреда Српске у 2023.години, шта нас чека?” рекао је да извјештај охрабрује и да показује да пандемија није негативно утицала на привреду ако се подаци упореде са другим земљама.

“Пандемија вируса корона није толико утицала на привредна кретања. Влада Републике Српске је у тренутку појаве вируса корона донијела мјере за превазилажење кризе. Подаци су импресивни и може се рећи да је привреда доживјела благи раст, што показује да је Влада Српске одговорила задатку”, навео је Митровић током панел-дискусије након представљања резултата.

Он је рекао да су у овом тренутку потребни страни инвеститори са новим и напредним технологијама.

“Оно што је значајно је да је прошле године донесена уредба о подстицајима за директна улагања. То су инвеститори који запошљавају велики број радника и доносе нове технологије. Учествују у креирању школског система и то су мјере које Влада Републике Српске предузима према великим инвеститорима”, навео је Митровић.

Он је истакао да Влада Републике Српске подстиче и раст плата кроз ослобађање давања, те су уведени и подстицаји за директна улагања с циљем унапређења технолошких процеса.

“У овом тренутку радимо на доношењу нове уредбе и кључно је напоменути да с овим покушавамо помоћи онима који улажу у своју производњу”, рекао је Митровић.

Додао је да је потребно радити и на реформи образовања да би се зауставио одлив радне снаге и да би се одговорило потребама тржишта рада.

ИЗВОР:ВЛАДА РС