Позив привредним субјектима да правовремено поднесу захтјеве према Уредби о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Позив привредним субјектима да правовремено поднесу захтјеве према Уредби о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије

​Министарство трговине и туризма Републике Српске позива све привредне субјекте обухваћене Уредбом о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона да правовремено поднесу захтјев за остваривање финансијске подршке у складу са овом Уредбом.

Образац захтјева са пописом потребне документације доступан је на сајту Министарства трговине и туризма Републике Српске, у секцији „Уредба о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја и туристичким агенцијама” (линк: https://soo.gd/5tsT ), а рок за подношење пријава је 20. децембар 2020. године.

Право на додјелу средстава остварују привредни субјекти који имају регистровано сједиште на територији Републике Српске, који нису смањили број радника за више од 15%, поредећи број радника на дан 31. август 2020. године са даном 29. фебруар 2020. године, који имају финансијски губитак, који подразумијева пад промета у периоду јул-септембар 2020. године у проценту од најмање 40% и више у односу на исти период 2019. године и који су измирили порезе и доприносе на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, закључно са 30.06.2020. године.

Подсјећамо, Влада Републике Српске усвојила је Уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона на 99. сједници одржаној 03.12.2020. године, а у њеној припреми и изради учествовали су и представници пословне заједнице и удружења привредних субјеката сектора обухваћених овом Уредбом.

Уредба о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона објављена је у Службеном гласнику Републике Српске број: 120/20 од 07.12.2020. године.