Петричевић: Влада ће финансирати набавку нових технологија

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Петричевић: Влада ће финансирати набавку нових технологија

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић најавио је да ће до краја године бити расписан јавни позив за набавку нових технологија која ће се суфинансирати из републичког буџета.

– Циљ је да у времену пандемије улагањем у нове технологије привредници и предузетници унаприједе своје пословање и усаврше пословне активности – рекао је Петричевић новинарима у Приједору, гдје је посјетио дрвопрерађивачка привредна друштва “Гросист” и “Гаврановић”.

Он је навео да су ове двије приједорске фирме примјери успјешне породичне компаније и да је ово данас прилика да види и чује са каквим се проблемима сектор сусреће у пословању и да се упозна са њиховим производним капацитетима и процесима који се одвијају.

Власник фирме “Гаврановић” Перо Гаврановић рекао је да предузеће послује 20 година, да успјешно ради и за домаће и за страно тржиште, а да се проблеми махом тичу недостатка новца за улагање у нове технологије ради развоја новог производа, као и одласка квалификоване радне снаге.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да се дрвопрерађивачка предузећа морају боље технолошки опремити да би била конкурентна на изузтетно захтјевним тржиштима, прије свега иностраним.

– Ресорно министарство прати дрвопрерађивачку дјелатност кроз одређене субвенције и помоћ у пословању додатно отежаном пандемијом, а кроз осавремењаве процеса и увођење нових технологија повећаће се конкурентност овог сектора – додао је Ћорић.

Вршилац дужности директора Агенције за економски развој града Приједора “ПРЕДА-ПД” Мишо Рељић рекао је да су највећи проблеми у дрвопрерађивачком сектору опште посљедице пандемије, тржиште рада, набавка нових технологија и приступ финансијама.

– Министар Петричевић најавио је нове пројекте и могућности да се нашим привредницима помогне – додао је Рељић.

ИЗВОР: Министарство привреде и предузетништва