Одржана 32. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Одржана 32. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације

​Републички штаб за ванредне ситуације одржао је 32. сједницу путем видео линка.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да се од 11. до 25. маја рад субјеката може организовати у временском периоду тако се не нарушава забрана кретања, која почиње у 22.00 часа и нагласила да се сви морају понашати одговорно.

“Угоститељски објекти биће отворени од 11. маја, али уз поштивање мјера и препорука. Хотели и мотели могу да пружају услуге у ресторанима, такође, поштујући препоруке и мјере које су на снази”, рекла је министар Гашић.

Mинистар трговине и туризма је истакла да на снази остаје забрана јавних окупљања, рада базена, велнес центара, спортских организација и школа спорта, те дјечијих играоница и тренинга за спортисте.

“Када је ријеч о дефинисању рада у републичким органима управе и органа јединица локалне самоуправе и осталих сувјеката која врше јавна овлашћења биће укинут смањени обим рада уз поштивање мјера и препорука”, додала је министар Гашић.

Она је навела да је Републички штаб за ванредне ситуације разматрао и информацију о ситуацији у туризму и препоручио туристичким агенцијама да могу понудити клијентима замјенска путовања.

Министар Гашић се захвалила за донације које је добила Република Српска.

“На сједници Републичког штаба смо донијели одлуку о дистрибуцији брашна, уља и шећера у све локалне заједнице, а у сарадњи са Црвеним крстом Републике Српске”, рекла је министар трговине и туризма.

Министар Сузана Гашић је напоменула да је одржан састанак са представницима угоститеља, Привредне коморе и Уније удружења послодаваца, с циљем што квалитетнијег организовања рада угоститељских објеата.

“Већ имамо инструкције за њихов рад и сви морају тога да се придржавају. У наредном периоду ћемо се сви морати усклађивати са ситуацијом, а биће праћена и епидемиолошка ситуација како би биле спријечене негативне посљедице”, истакла је министар трговине и туризма Сузана Гашић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је данас дефинисана јасна процедура у вези са уласком страних држављана у Српску због пословних обавеза, којом је предвиђено издавање рјешења од надлежне инспекције.

Министар Шеранић је појаснио да је разматран закључак који је усаглашен са Федерацијом БиХ, а који се односи на будућу одлуку Савјета министара у вези са доласком странаца који имају обавезе према својим компанијама у Републици Српској, ФБиХ и БиХ.

Он је појаснио да страни држављанин, како би добио рјешење, треба да има потврду о негативности теста на вирус корона, која не смије бити старија од 48 часова, као и позивно писмо компаније коју долази да посјети.

Према његовим ријечима, на тај начин би била омогућена пословна дјелатност страних држављана који имају компаније у Републици Српској.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, министар Шеранић је навео да је Републички штаб за ванредне ситуације донио одлуку о набавци 50.000 брзих антигенских тестова, који у року од 15 до 20 минута могу да дају процјену о стању заражености лица.

“То је прелиминарни тест који ће омогућити бржу тријажу и смјештање пацијената”, појаснио је министар здравља и социјалне заштите.

Министар Шеранић је навео да је на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације било ријечи и о двије врсте донација, од који се једна односи на набавку 85 кутија хидроксиклорокин таблета, које се користе у лијечењу пацијената обољелих од вируса корона, а које ће бити распоређене према свим болницама у Српској.

“Друга се односи на донацију Амбасаде Кине у БиХ у вези са респираторима који су упућени у Источно Сарајево и Требиње, као и одређену донацију маски”, рекао је министар Шеранић.

Он је навео да је на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације било ријечи о дезинфекцији коју пословни субјекти и предузетници могу треба да предузму, а према упутствима Института за јавно здравство Републике Српске.

“Пословни субјекти дезинфекцију могу да обављају самостално, а важно је да користе средства која су верификована, те да то раде према упутствима”, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

ИЗВОР: ВЛАДА РС