Одржана сједница Савјетодавног одбора Гарантног програма

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Одржана сједница Савјетодавног одбора Гарантног програма

​Савјетодавни одбор Гарантног програма одржао је у сриједу, 26.08.2020. године, конституивну сједницу на којој је утврђен приједлог правила за спровођење Гарантног програма за ублажавање посљедица пандемије COVID 19, а који ће бити упућен Влади Републике Српске на усвајање.

На сједници је разматрана Информација о досадашњим активностима у погледу спровођења Гарантног програма, дефинисан рад Савјетодавног одбора, као и садржај и начин редовног извјештавања Влади Републике Српске о напретку у спровођењу Гарантног програма.

Соња Товиловић, предсједник Савјетодавног одбора и помоћник министра за индустрију у Министарству привреде и предузетништва истакла је да Влада Републике Српске разумије потребе и проблеме привреде, а да Савјетодавно тијело осим надлежних министарства чине и релевантни представници пословне заједнице. Она је поручила да ће се активности Савјетодавног одбора и заједничко дјеловање свих чланова имати ефекте за ублажавање посљедица пандемије COVID 19.

Сњежана Рудић, помоћник у Министарству финансија, које врши надзор над спровођењем Гарантног програма, рекла је да је банкарски сектор одговорио на позив Владе Републике Српске и понудио повољније услове и ниже камате за кредитирање привредних субјеката чије је пословање угрожено посљедицама пандемије. Рудићева је додала да је Министарство финансија као један од иницијатора Гарантног програма препознало заједнички интерес привредника, банака, ресорног министарства и Владе Српске за опоравак привреде од економских посљедица епидемије.

Директор Гарантног фонда Радивоја Крчмар рекао је да су сада потписани уговори са осам банака и микро-кредитних организација, а да ће у наредном периоду бити потписани уговори са још неколико банака, те поновио да ће на бази портфолио гаранција на располгању привреди бити 50 милиона КМ, те омогућен пласман укупно 238 милиона КМ кредита. Крчмар је навео да је у комуникацији са банкарским сектором наглашено повјерење у државне институције, те поручио да клијенти већ могу да поднесу захтјеве за средства из гарантног програма, а да ће банке након интерних прилагођавања почетком септембра почети са реализацијом кредита.

Сједници су присуствовали представници Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца Републике Српске и Занатско-предузетничке дјелатности Републике Српске, који су нагласили важност формирања Гарантног програма, те да охбрабрује чињеница да Република Српска пружа гаранције у износу од 70% одобрених кредита.

ИЗВОР:Министарство привреде и предузетништва РС