Одржана конференција”Дигитална трансформација привреде Републике Српске”

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Одржана конференција”Дигитална трансформација привреде Републике Српске”

У организацији Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, у Бањалуци, одржана је конференција под називом „Дигитална трансформација у привреди Републике Српске”.

Циљ Конференције био је подизање свијести о значају дигитализације у привреди, као и информисање привредних субјеката о изазовима који долазе увођењем дигитализације нарочито у вријеме глобалних криза, када је интензитет ефеката оваквих изазова на пословање изузетно висок.

“Дигитална трансформација се подразумијева у свим сферама друштва, а привреда највише доприноси пуњењу буџета и због тога са ресорног нивоа то и предузимамо”, рекао је министар Митровић.

Он је нагласио да Влада и ресорно министарство подстичу фирме да спроводе процес дигиталне трансформације у производним процесима кроз подстицаје за мала и средња предузећа и за директна улагања.

Митровић је захвалио компанији “Хуавеј” која је помогла Републици Српској када је ријеч о дигиталној трансформацији.

Он је навео да је дiгитализација подржана и са нивоа БиХ да би комплетна регија била покривена дигиталним сигналом што је неопходно како би се дигитални сигнал могао преносити у цијелој регији, односно размјењивати информације.

Генерални директор компаније “Хуавеј” за БиХ Шу Кун (Xu Kun) рекао је да је ова компанија, као глобални лидер у ИТ технологијама, спремна да подијели своја знања, искуства и технологију са локалном индустријом.

Надамо се да је ова конференција само још један корак успјешној сарадњи и у будућности”, рекао је Шу Кун.

Власник и директор компаније “Вендом” из Лакташа Сандра Ђукановић рекла је да је ова фирма почела процес дигитализације прије четири године, те је додала да су им у томе доста помогли донатори као и ресорно министарство.

Директор и власник фирме “Нордико” Небојша Убипарип захвалио је ресорном министарству за подстицаје и нагласио да су средства уложена у дигитализацију што је обезбиједило повећање броја инвеститора и додао да је у фирми процес набавке производне линије којом ће бити унапријеђен и убрзан процес производње.

У оквиру конференције одржан је панел ,,Дигитална трансформација, значај, препреке и рјешења” гдје су учесници из јавних и приватних организација, малих и средњих предузећа подијелили релевантна искуства, говорећи о значају, као и правцима дигиталних иновација.

Кроз панел дискусију наглашено је како процес дигитализације треба да помогне људима да живе квалитетније, односно да имају конкретну корист од дигитализације, а у предузећима дигитализација оптимизује радне процесе, повећава продуктивност радника и профит.

Панелисти су такође, упоредили пословне праксе из ЕУ и свијета и дали сугестије домаћим компанијама како да се издигну изнад просјека и побољшају своје пословање.

Конференција је окупула бројне представнике привреде и институција kao и представнике ЗПКРС.

ИЗВОР:ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ПОРТАЛ РС