Образовање, запошљавање и привреда- Стручна расправа

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Образовање, запошљавање и привреда- Стручна расправа

Представник Занатско-предузетничке коморе РС присуствовao je 12.11.2019. године, стручној распрaви на тему „Образовање, запошљавање и привреда”, у организацији Вијећа страних инвеститора и Привредене коморе Републике Српске, а у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва Републике Српске.

Циљ стручне расправе је да се започне јавно – приватни дијалог и стварање боље синергије између релевантних партнера, научних и образованих институција са пословним окружењем и реалним сектором, по питању тржишта рада БиХ са посебним фокусом на тржиште рада Републике Српске и радне снаге као кључних елемената за одлуку инвеститора у којој земљи да успоставе или прошире своје пословање.

Извршни директор Савјета страних инвеститора Сања Миочић рекла је да је у БиХ парадокс то што, упркос високој стопи незапослености, постоји озбиљан дефицит стручног кадра и квалификованих радника, због неусклађености образовног система са потребама тржишта, нагласивши да је циљ данашњег скупа да се у оквиру панел – дискусија донесу закључке и мјере о начину рјешавања овог проблема.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да је у Српској и БиХ све присутнији проблем недостатка радне снаге, те нагласио да проблем може бити ријешен у синергији свих фактора од Министарста привреде, Министарства просвјете и културе, Привредне коморе, привредника и инвеститора у Српској, истичући да се проблеми морају брже рјешавати и да систем дуалног образовања мора брже заживјети.