Митровић Привредници заинтересовани за субвенције за повећање плата

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Митровић Привредници заинтересовани за субвенције за повећање плата

​Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је данас у Градишци да ће Влада Српске на име подстицаја за директна улагања у привреди издвојити 14,6 милиона КМ и око 15,5 милиона КМ за повећање плата радника, као и подстицајна средства за директна улагања од посебног значаја за привреду Српске до 30 одсто износа инвестиције.

Митровић је навео да за плате радника привредних субјеката који реализују улагања од посебног интереса Влада Српске плаћа и порезе и доприносе у наредне двије године, под условом да плата не може да буде мања од просјечне.

“То су добри услови које можемо обезбиједити, а тренутно је у току измјена уредби које дефинишу подстицаје с циљем да подршка привредним субјектима буде равноправнија и да обухват привредника буде што већи”, рекао је Митровић новинарима након састанка са градоначелником Градишке Зораном Аџићем.

Он је додао да је велика заинтересованост привредника и за подстицаје за повећање плата радника, гдје се суфинансира 70 одсто трошкова пореза и доприноса на годишњем нивоу.

Митровић је нагласио да је Градишка у европским пословним круговима има висок рејтинг као потенцијално мјесто за улагање, те да је то и резултат активности градских власти, посебно када је ријеч о једноставнијем, бржем и јефтинијем начину доласка до свих потребних дозвола приликом инвестирања у изградњу привредних погона.

Он је додао да је Градска управа доста урадила у сарадњи са средњим школама на образовању кадрова који су потребни привредним субјектима који инвестирају у Градишци.

Аџић је рекао да Градска управа подржава предузетништво и даје субвенције за набавку основних средстава и покретање пословања, те навео да су привредни субјекти у Градишци од Владе Републике Српске у посљедњих пет година добили око 2,5 милиона КМ подстицаја.

Он је истакао да су Влада и ресорно министарство радили на промоцији Градишке код домаћих и страних инвеститора, што је допринијело да привредна зона у Новој Тополи постане привлачна за инвестирање и да ће шест инвеститора уложити на десетине милиона евра.

“Тренутно у Новој Тополи имамо три инвеститора из Аустрије, два из Њемачке и једног из Словеније који треба ускоро да почну са изградњом производних објеката”, навео је Аџић.

Он је додао да се у Градишци константно повећава број радника и извозно оријентисаних фирми, посебно у области дрвопрераде, те да је тренутно покривеност увоза извозом виша од 102 одсто.

Аџић је нагласио да ће од Владе Републике Српске бити подржан план да се у Градишци формира слободна економска зона, прво у дијелу привредне зоне у Новој Тополи, а у будућности у непосредној близини царинског терминала и новог моста на ријеци Сави.

Након састанка, Митровић и Аџић су у привредној зони у Новој Тополи посјетили италијански компанију “Латонедил” која се бави производњом грађевинских панела.

Сувласник ове фирме Дарко Шљивар подсјетио је да “Латонедил” у Градишци послује већ седам година, да се константно развијају и да ће до августа почети изградњу још једног производног погона.

ИЗВОР: ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ПОРТАЛ РС