Министар просвјете и културе на састанку са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Министар просвјете и културе на састанку са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа

​Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарала је данас са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа Републике Српске о уписној политици у средње школе, потребама на тржишту рада, обиму и квалитету практичне наставе као и о планираном унапређењу развоја средњег образовања и васпитања.

Она је упознала чланове Трипартитног савјетодавног вијећа са опредијељеношћу Владе Републике Српске да настави са усклађивањем средњег образовања са развојним потребама и тржиштем рада, као и да су видљиви резултати унапређења практичне наставе код послодаваца.

Министар Жељака Стојичић представиила је саговорницима оквирни план уписа ученика у средње школе за наредну школску годину те најавила додатне консултације са свим друштвеним партнерима с циљем креирања уписне политике усмјерене у правцу школовања за занимања која ће младим људима омогућити да брже пронађу запослење у Републици Српској али и да стекну потребна знања за успјешан наставак школовања.

Нагласила је и да се прије три године Влада Републике Српске, на основу приједлога друштвених партнера, опредијелила да покрене стипендирање ученика уписаних у дефицитарна занимања и да ове године на тржиште рада излази прва генерација ученика који су школовани у складу са захтјевима пословне заједнице и тржишта рада.

Додала је да ће се у сарадњи са Заводом за запошљавање и другим партнерима пратити динамика запослења лица која су стипендирана и да ће се извршити анализа ефеката спроведене образовне политике.

Чланови Трипартитног савјетодавног вијећа представили су министру анализу потреба привреде за кадровима, тренутни ниво запослености као и приједлоге у вези са уписном политиком. Нагласили су да постоји потреба да се покрене процес регионализације средњег образовања и васпитања на основу инвестиционих потенцијала општина и градова и њихових дугорочних развојних потреба за кадровима.

Наглашено је да и послодавци могу да стипендирају ученике и занимања која су им потребна за њихов дугорочни развој као и да постоји потреба да се додатно промовишу позитивни примјери обављања практичне наставе код послодаваца.

Трипартитно савјетодавно вијеће основано је у складу са Законом о средњем образовању и васпитању, а његови чланови су представници Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца, Завода за запошљавање, Занатско-предузетничке коморе и Синдиката образовања, науке и културе.

ИЗВОР: Министарство псросвете и културе