Иницијатива ЗПКРС упућена предсједнику Штаба за ванредне ситуације и предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Иницијатива ЗПКРС упућена предсједнику Штаба за ванредне ситуације и предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу

ЗАНАТСКО ПРЕДУЗЕТНИЧКА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Улица: Младена Стојановића 16 tel.fax. 051/322-760
жиро-рачун:5620990000097494 Развојна банка А.Д. ЈИБ 4401651930005
e-mail: zpkrs@teol.net

Број:60/20
Дана:14.05.2020 године

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
н/р предсједника Радован Вишковић

ПРЕДМЕТ:Допуна дописа бр.59/20 од
12.05.2020године.

У прилог дописа број 59/20 од 12.05.2020 године приједлог измјена и мјера које највише сметају у раду самосталних предузетника:

-мјера која је предвиђена за обавезно ношење рукавица у фризерској дјелатности је преоштра па сматрамо да треба бити препорука ношења рукавица а не обавеза. Напомињемо да је прије сваког шишања обавезно прање косе што искључује потребу ношења рукавица, а посебно наглашавамо да послије сваког шишања дезинфикујемо простор.Такође имамо примједбу на Упитник који требамо испунити послије сваког шишања, јер нам то одузима много времена, а сматрамо да је беспотребно јер постоје мјере дезинфекције које ми упражњавамо;

-бутици имају примједбу што им је забрањено пробавање гардеробе у кабинама .Ми би кабине дезинфиковали послије сваке пробе јер гужве у продавницама конфекције нису велике, а посебно сада када је куповна моћ грађана ослабљена.Ношење гардеробе кућама на пробу па враћање у бутике у пракси је сувише захтјевно па је у таквим условима немогуће радити.
Обућари се жале да им странке однесу ципеле на пробу, а у радњама у тренутку остајемо без обуће , а продаја је послије враћања упитна.Многе земље у окружењу дозволиле пробе у кабинама уз обавезу редовне дезинфекције.

-угоститељи се жале на број гостију у локалима јер морају често раздвајати чланове породице у два па често и више столова.
Закључак да сви имају додатних проблема у пословању из чега произилази захтјев да се мјере ублаже.
Врло често поједини привредници шаљу захтјеве о надокнади изгубљене добити, санирању насталих штета, исплати личних доходака и доприноса, ослобађање пореских обавеза за наредна мјесеца итд. па ми предлажемо да о томе са господином Вишковићем у разговору договарамо јер су неки захтјеви привредника непримјерени.
Пошто неће бити прославе матура, а бутици су већ обезбједили матурске колекције а ми смо свјесни да ће се спонтано ученици окупљати јер је то за њих велики дан у животу па у том правцу предлажемо да буде препорука да се организују прославе по ресторанима у мањем броју нпр.један два разреда гдје би могли испоштовати све мјере заштите од вируса.
Молимо Вас да данас на Кризном штабу анализирате наше захтјеве јер смо мишљења да су оправдани и да нас обавјестите како би на вријеме информисали наше предузетнике.

С поштовањем, директор ЗПКРС
Јован Братић,дипл.правник