Занатско-предузетничка комора РС упутила молбу таксиста Града Бањалуке градоначрлнику Игору Радојичићу

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Занатско-предузетничка комора РС упутила молбу таксиста Града Бањалуке градоначрлнику Игору Радојичићу

ЗАНАТСКО ПРЕДУЗЕТНИЧКА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Улица: Младена Стојановића 16 tel.fax. 051/322-760
жиро-рачун:5620990000097494 Развојна банка А.Д. ЈИБ 4401651930005
e-mail: zpkrs@teol.net web: www.zanatskakomor

Број:27/20
Дана:09.04.2020.године

КРИЗНИ ШТАБ ГРАДСКЕ УПРАВЕ
БАЊАЛУКА
н/р Г-дин Градоначелника Игор Радојичић

ПРЕДМЕТ: МОЛБА

Поштовани,
Молимо вас да таксисте Града Бањалука уврстите у програм солидарне помоћи за минималну плату, порезе на приходе од самосталне дјелатности и доприносе, за период док траје ванредна ситуација изазвана вирусом корона, као што су програмом обухваћени остали самостални предузетници који су били спријечени да обављају своју редовну дјелатност.

Таксистима по закону није забрањен рад, али посла немају и с обзиром на новонасталу ситуацију гдје је ограничено кретање грађана, не раде, изузев одређеног броја таксиста који возе медицинске раднике хуманитарно.
У просјеку прије појаве вируса корона сва удружења су имала око 4500 вожњи дневно, а то се сада свело радним даном око 200 вожњи дневно, а викендом око 50 вожњи укупно за сва удружења.

Седам удружења и једно предузеће имају дежурства због ових двјестотињак вожњи, како би изашли у сусрет грађанима који немају други вид превоза, а диспечерски центри сваког удружење коштају око 5.000,00 КМ за плате и доприносе јер смо се договорили да нико не отпушта раднике, па тражимо да се и за њих (30 радника) диспечерског центра уплате минималне плате, као и порези и доприноси на плате.
Унапријед захвални сви таксисти Бањалуке.

С поштовањем, Предсједник ЗПКРС
Лазо Шешић