Електронска регистрација привредних субјеката

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Електронска регистрација привредних субјеката

Влада Републике Српске утврдила је на 29.сједници одржаној 18.07.2019. године Приједлог закона о измјени Закона о привредним друштвима, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској који се односе на успостављање могућности е-регистрације привредних друштава и предузетника електронским путем.

Реализацијом овог дијела реформе, лица која намјеравају да послују у Републици Српској биће у прилици да електронским путем, уз минималне новчане трошкове, и кратко вријеме на једноставан и лак начин региструју пословање у форми привредног друштва и предузетника.
Разлике између Нацрта и Приједлога закона о измјени Закона о привредним друштвима, огледају се у томе да је прецизније дефинисана одредба која се односи на чињеницу да неће постојати потреба за овјеру потписа оснивача од стране нотара код једночланог друштва д.о.о, али само који уплаћују прописани минимални новчани дио основног капитала.
Основни разлог за доношење Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности је прописивање услова и начина спровођења поступка електронске регистрације предузетника. Поред успостављања оперативне могућности за предају захтјева за регистрацију предузетника електронским путем, овим законом мијења се и концепт у вези са достављањем докумената, којима се потврђују услови за регистрацију оснивања привредне форме предузетника.
У односу на важеће рјешење, према којем су странке достављале документе о идентитету, стању пореских обавеза и заштитној мјери забране обављања дјелатности, према новом концепту странке приликом предаје захтјева за регистрацију, без обзира да ли се ради о писаном или електронском захтјеву, немају обавезу на доставу наведених докумената. Сви подаци, које су регистрациони органи за пословање у форми предузетника раније провјеравали из наведених докумената, убудуће ће се провјеравати увидом у електронске евиденције о овим подацима, које се воде код Министарства унутрашњих послова и Пореске управе Републике Српске. Стога, увођењем новог концепта провјере услова за пословање у форми предузетника, странке се потпуно ослобађају обавезе на доставу докумената, којима потврђују услове за регистрацију пословања у форми предузетника. На тај начин, смањују се трошкови и вријеме за подношење захтјева за регистрацију предузетника, што доприноси једноставности и економичности поступка регистрације предузетника.

Извор: ИНВЕСТ СРПСКА