Вјекослав Петричевић гост у емисији „Тема дана“ Алтернативнe телевизијe

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Вјекослав Петричевић гост у емисији „Тема дана“ Алтернативнe телевизијe

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске, гостовао је на Алтернативној телевизији у емисији „Тема дана”, у којој је говорио о штетним посљедицама вируса корона на стање у привреди Републике Српске.

Петричевић је истакао да су међу најзначајнијим мјерама за помоћ привреди које Влада Републике Српске предузима у новонасталој ситуацији могућност одгођеног плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна 2020. године, те њихово плаћање у ратама до краја 2020. године, док је малим предузетницима, са једним или двоје запослених, умањено паушално плаћање пореза за 60 одсто.

Он је подсјетио да је у току исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години, те да су службе министарства упутиле 478 захтјева привредних субјеката за подстицаје Пореској управи Републике Српске и да се очекује да у наредних неколико дана буду исплаћени сви подстицаји за оне привредне субјекте који су испунили прописане услове.

Министар Петричевић је рекао да је са својим сарадницима у редовном контакту са представницима привредника и удружења послодаваца те да се свакодневно ради на превазилажењу препрека с којима се привредни субјекти у условим ванредне ситуације суочавају као и да ће се доносити интервентне мјере, с циљем помоћи најугроженијим привредним субјектима.

Он је нагласио да највећу штету трпе привредни субјекти из прерађивачког сектора који своје производе пласирају у иностранство, али и ради отежане набавке сировина и материјала који су им неопходни у производним процесима.

Као једну од олакшавајућих околности, Петричевић је истакао да се постепено нормализује међународни транспорт роба из Републике Српске ка Италији и другим државама с којима се остварује највећа робна размјена.

Oн је навео да је свим корисницима зајмова из фондова којима управља Инвестииционо-развојна банка одобрен тромјесечни мораторијум на отплату, док је Агенција за банкарство Републике Српске омугућила тромјесечну одгоду на плаћање кредита, као и одобравање додатног износа за превазилажења тренутних потешкоћа са ликвидношћу.

Министар Петричевић је апеловао на послодавце да се одговорно понашају и не отпуштају раднике у тренутној ситуацији те поновио став Владе Републике Српске и највиших званичника да ниједан привредни субјекат неће бити затворен као посљедица утицаја вируса корона.

Он је на крају апеловао на грађане да се придржавају свих мјера надлежних институција Републике Српске које су прописане с циљем заштите живота и здравља грађана.

Извор:Министарство привреде и предузетништва