Више од 1.000 пријављених за економске олакшице

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Више од 1.000 пријављених за економске олакшице

Велики број привредника и предузетника, њих више од 1.000, пријавило се за економске олакшице које је припремио Град Бања Лука у оквиру 3,5 милиона КМ вриједног пакета помоћи за пословне субјекте, угрожене пандемијом корона вируса, подаци су надлежних градских служби.

Убједљиво највећи број привредника, односно њих око 1.000, одлучио је да искористи право на ослобођање плаћања накнаде за истицање назива фирме, али је значајан број њих већ почео да подноси захтјеве и за суфинансирање кредита. За сада, Бања Лука је једина локална заједница у БиХ која својим привредницима, чији је рад ограничен или обустављен због корона вируса, у цјелости плаћа камате на кредите које намјеравају подићи како би поново покренули пословање, по изласку из блокаде рада због корона вируса.

Из градског Одјељења за привреду позивају привреднике да се и даље пријављују за економске олакшице, истичући да је највећи дио јавних позива за економске олакшице отворен до краја ове године.

Град је, у оквиру својих надлежности, припремио пакет бројних олакшица, како би се привредницима олакшало да лакшу превазиђу, надамо се, тренутне проблеме са којим се суочавају због пандемије корона вируса. Бројни наши привредници и предузетници били су присиљени да у потпуносте обуставе пословање, или им је оно, пак, ограничено, због чега се Град одлучио да помогне у границама својих надлежности и финансијских могућности. Велики број пријављених указује да је пословна заједница добро прихватила овај позив – истичу у Одјељњу за привреду.
У оквиру припремљеног, економског пакета, привредници и организације, угрожени пандемијом вируса, имају, између осталог, могућност да се пријаве и за ослобађање од плаћања закупнине, уколико дјелују у неком од пословних простора у власништву Града.

По подацима надлежних, до данас је 46 закупаца поднијело захтјев за ослобађање од закупнине. Уколико им је рад био у потпуности ограничен, они ће бити ослобођени кирије на три мјесеца, а ако им је пословање било ограничено (скраћено радно вријеме и сл.) биће ослобођени плаћања закупнине на два мјесеца. Идентично право имају и закупници пословних простора, издатих под тзв. посебним условима (најчешће невладине организације, умјетници и сл.), који нису у класичном комерцијалном закупу. Они ће бити ослобођени плаћања закупа на период од три мјесеца.

Поред наведених, олакшице су припремљена и за пословне субјекте који имају обавезу плаћања закупа јавних површина. До сада, захтјеве за ослобађање од плаћања ових накнада (такође на период од три мјесеца) поднесено је за 35 објеката.

Све, ове мјере усвојила је градска скупштина на сједници од 10. априла, кад је и усвојен пакет од укупно 13 мјера за помоћ привредницима и грађанима, погођеним посљедицама актуелне епидемиолошке кризе.

Вриједност сета мјера према привреди и грађанима износи између три и 3,5 милиона КМ намијењених за субвенције, подстицаје и олакшице према пословним субјектима и дијелу грађана, док је у дијелу реструктурисања градских финансија тај износ око шест милиона KМ.

ИЗВОР: ГРАД БАЊАЛУКА