Брисање појединих такси из Регистра пореских и непореских давања Републике Српске

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Брисање појединих такси из Регистра пореских и непореских давања Републике Српске

Министарство финансија Републике Српске брисаће из интерактивног Регистра пореских и непореских давања Републике Српске који је успостављен ради побољшања фискалног система, поједине таксе које су прописане сетом закона о таксама објављеним у Службеном гласнику Републике Српске 123/20, а чија би примјена требала да почне од 1. јануара 2021. године.

На основу Закона о административним таксама у Регистру се од 1. јануара укидају административне такса на: захтјеве, молбе, приједлоге и пријаве, те увјерења и потврде. Такође, на основу Закона о комуналним таксама, укида се плаћање комуналне таксе за удружења од јавног интереса за Републику Српску, предузетнике који имају статус малог предузетника и за нове обвезнике комуналних такси у периоду од 12 мјесеци након завршетка поступка регистрације. Осим тога, укида се читав низ других комуналних такси, што је прецизно наведено у Регистру пореских и непореских давања Републике Српске објављеном на интернет страници Министарства финансија Републике Српске – линк.

Такође, Законом о допуни Закона о посебним републичким таксама се посебна републичка такса за 2021. годину умањује за 30%, а за 2022. годину 60% у односу на износ који је прописан Законом о посебним републичким таксама, док се у 2023. години у потпуности укида.

Спровођењем реформе пореског система, Влада Републике Српске је исказала опредјељење за постепено смањивање и укидање поменуте таксе чиме би се растеретила привреда и олакшао положај привредних субјеката.

Регистар пореских и непореских давања је осмишљен као дио цјелокупног процеса јачања транспарентности у увођењу и наплати јавних прихода, успостављања јавне контроле над фискалним оптерећењем привреде и грађана, те сарадње власти, грађана и привреде у креирању повољнијег привредног амбијента.

Законом о пореском систему којим се уређује порески систем Републике Српске и успостављање и вођење Регистра пореских и непореских давања Републике Српске је прописано да сва пореска и непореска давања која нису унесена у Регистар не стварају обавезу плаћања.

ИЗВОР: МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА РС