Бијељина: Привредницима 350.000 КМ

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бијељина: Привредницима 350.000 КМ

Директор Развојне агенције града Бијељина Марко Влачић рекао је да програмом рада за ову годину имају 350.000 КМ за подршку пословним субјектима, који ће бити распоређен у четири јавна позива.

Он је рекао новинарима да ће први јавни позив помоћи предузетницима регистрованим на подручју Бијељине бити отворен 21. априла, за који је предвиђено 100.000 КМ, а намјена средстава је запошљавње новог кадра, иновације и куповина основних средстава.

„Могу се пријавити предузећа која су регистрована као д.о.о, а појединачни износ зависи од броја предузетника који ће испунити услове јавног позива“, рекао је Влачић.

Он каже да је овој години предвиђено, мимо финансијских средстава, и вршење обука за привреднике за писање пројеката и саму организацију рада у предузећу.

Влачић је рекао да предузетници нису довољно упућени у писање пројеката и доста је утицало да на јавним позивима не испуне основне услове, јер програм нису добро написали.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је су ове и претхдне године издвојена значајна средства за подстицај привредницима, запошљавање нових људи, као и младих.

„Средства од 350.000КМ ће допринијети да значајан број људи пронађе запoслење. Очекујем да ће бити пројеката самозапошљавања, гдје ће бити подржани сви они који имају предузетнички дух“, навео је Ђурђевић.

Он је рекао да је на понос Скупштине, која је оснивач ове агенције, да она има смисао, довољан буџет и да може да испуни оно што је њена основна дјелатност.

Предузетник Цвија Крајишник, која се бави старим занатима, производњом домаће и здраве хране, рекла је да је претходни период био јако тежак за мале предузетнике, због чега је морала да затвори своји радњу.

Она је навела да је дошла информативно, да види на који начин може помоћи себи у реализацији планове, те додала да писање пројката није тешко савладати, да је најважније објаснити шта је идеја и бити реалан како би пројекат био успјешан.

Слађана Илић, која има фирму за производњу и уградњу пе-ве-це столарије, навела је да је ту јер жели да аплицира за машине које су им потребне ради унапређивања рада фирме и могућности даљег запошљавања.

Извор: Глас Српске, Предузетнички портал РС