Бања Лука: Утврђен Приједлог уредбе о додјели средстава пословним субјектима и предузетницима

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: Утврђен Приједлог уредбе о додјели средстава пословним субјектима и предузетницима

​Влада Републике Српске је на данашњој сједници усвојила Уредбу о додјели средстава привредним субјектима ради санирања посљедица пандемије вируса корона за мјесец април 2020. године.

Уредба има за циљ пружање подршке привреди ради очувања запослености код пословних субјеката и предузетника који имају пад пословног прихода које су узроковане пандемијом вируса корона.

Овом уредбом утврђују се корисници, услови, критеријуми и друга питања од значаја за додјелу средстава за мјесец април за пословне субјекте и предузетнике који су дјелимично престали са радом или су имали смањен обим пословања.

Дјелимични престанак са радом подразумијева престанак рада одређеног броја радника, док смањен обим пословања подразумијева пад пословног прихода у мјесецу априлу 2020. године у износу од најмање 20 одсто у односу на просјечан мјесечни пословни приход у периоду од јануара до априла 2019. године.

Право на средства може се остварити искључиво по једном од ова два основа, а износ средстава представља збир најниже плате у Републици Српској за 2020. годину и пореза на доходак и доприноса. Средства се одобравају по запосленом раднику који ниje радио у мјесецу априлу односно према паду пословног прихода.

За остваривање права на средства пословни субјект и предузетник дужни су да испуне опште услове; да имају регистровано сједиште или пословну јединицу на територији Републике Српске, да уколико запошљавају мање од 10 радника нису смањили број радника за више од 40 одсто у периоду од 29.02.2020. године до 30.04.2020. године, а уколико запошљавају 10 и више радника, нису смањили број радника за више од 10 одсто у периоду од 29.02.2020. године до 30.04.2020. године.

Поступак додјеле средстава спроводи надлежно министарство, с обзиром на област послова коју обавља и то на основу захтјева који су Пореској управи Републике Српске упутили привредни субјекти и пријаве на интернет страници регистра штета.

Одобрена средства исплаћују се из средстава Компензационог фонда Републике Српске на број жиро-рачуна пословног субјекта или предузетникa.

ИЗВОР: Министарство привреде и предузетништва