Бања Лука: Спреман и други пакет мјера помоћи за привреду

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: Спреман и други пакет мјера помоћи за привреду

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да РС, упркос тешкоћама које је изазвала пандемија вируса корона, нема проблеме са ликвидношћу и да се редовно измирују обавезе из буџета, од плата и пензија до борачких додатака, инвалиднина и обавеза према добављачима.

– Стање је за сада јако добро по питању ликвидности. Сигурни смо да ћемо и до краја године одржати ликвидност на завидном нивоу – рекла је Видовић у интервјуу Срни.

Она је навела да приходи у буџету јесу пали, прецизирајући да је ребалансом буџета планиран пад прихода у овој години за 240 мил КМ.

– Тренутно су приходи пали 143 мил КМ, али без обзира на то, имамо добру текућу ликвидност, јер надокнада поменутих прихода иде кроз одређена задужења пројектована ребалансом – навела је Видовић.

На питање да ли је Српска способна да издржи евентуални нови талас вируса и проблеме које би то донијело, Видовић је рекла да се бољи познаваоци економије и економских кретања чуде како Српска опстаје у актуелној кризи с обзиром на ограничене капацитете и чињеницу да нема своју фискалну и монетарну политику.

Она је подсјетила да је Српска прије ове кризе планирала много мање задужење и веће сервисирање дуга, али да је због актуелне ситуације морала подићи праг задуживања, с тим да се и даље држи у оквиру прописаног лимита од 60% од БДП-а.

Не говорећи о детаљима, Видовић је најавила да се у оквиру одговора на други талас вируса већ планира и припрема други пакет финансијске помоћи за привреду и пољопривреду о чему ће јавност ускоро бити упозната.

– То ће ићи из Компензационог фонда који пунимо из буџета и то нам је у фокусу у овом моменту. Све ово треба издржати до краја године и мислимо да и тај други ниво помоћи привреди према садашњим пројекцијама можемо издржати. Сада је највећи успјех одржати привреду да бисмо имали одређену перспективу, јер ако је не одржимо немамо шта очекивати – рекла је Видовић и напоменула да постоји могућност да Српска покуша да обезбиједи још средстава за санирање посљедица кризе.

Извор: Предузетнички портал РС