Бања Лука: Закон уређује нови систем фискализације

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: Закон уређује нови систем фискализације

Новим законом о фискализацији у Републици Српској предложене су измјене досадашњег система контроле промета путем фискалних каса у техничком смислу и постављени су основи за нови систем фискализације.

Како су за Клиx.ба казали из Министарства финансија Републике Српске, за овај корак одлучили су се с циљем сузбијања нелојалне конкуренције и смањења сиве економије те за осавремењавање постојећег система контроле промета путем фискалних каса.

– Када је ријеч о основним измјенама, планирано је да се подаци из фискалног уређаја преузимају путем софтверске апликације Пореске управе Републике Српске, на основу чега ће се управљати процесором фискалних рачуна сваког обвезника фискализације. Подаци с фискалних каса достављат ће се у реалном времену Пореској управи Републике Српске, што до сада није био случај. Овај систем ће бити базиран на блоцк цхаин технологији, сигурнији је, бит ће јефтинији за пореске обвезнике и једноставнији за контролу – кажу из Министарства финансија РС.

Према Нацрту закона, фискализацијом су обухваћени и малопродајни и велепродајни субјекти, а Влада РС-а ће уредбом утврдити које дјелатности ће бити ослобођене фискализације, гдје то технички и функционално буде могуће.

– Влада Републике Српске се опредијелила да растерети пословну заједницу и предложила да трошак иницијалне фискализације сноси Република Српска, што значи да пословни субјекти неће имати трошкова. Када је ријеч о процјени потребе буџета Републике Српске за трошкове фискализације, још је рано утврдити их, јер је Закон о фискализацији тек у форми нацрта, али ће се у завршној фази израде знати колико ће средстава бити потребно – кажу из министарства.

С обзиром на то да је закон тек усвојен у форми нацрта и да је недавно био и предмет јавне расправе, из министарства кажу како је јасно да још увијек траје усаглашавање и усклађивање те како се у 2022. години очекује правно заокруживање ове области свим релевантним законским и подзаконским актима.

– Према нацрту закона, обвезник фискализације има обавезу да у моменту промета евидентира сваки појединачно остварени промет и то независно од начина плаћања (готовином, чеком, картицом, безготовински и слично), укључујући и примљене авансе за будући промет, преко електронског фискалног уређаја – појаснили су из овог министарства.

Извор: ba.ekapija.com, Предузетнички портал