Бања Лука: Додатних 50 милиона за Гарантни фонд

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: Додатних 50 милиона за Гарантни фонд

Привредници чије фирме су регистроване на теритерији Републике Српске или Дистрикта Брчко моћи ће под олакшаним правилима код Гарантног фонда Републике Српске да траже гаранцију за кредите, потврдио је за бањалука.нет Радивоја Крчмар, директор Гарантног фонда РС.

За ове намјене уз учешће Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и буџета Републике Српске обезбјеђено је и додатних 50 милиона КМ и ово представља додатну мјеру Владе Републике Српске за помоћ предузећима да лакше дођу до средстава неопходин за пословање.

„ЕБРД је обезбједио 25 милиона КМ, а другу половину обезбјеђује Влада у буџету. Фонд као и до сад обавља стручне и техничке послове, односно управља тим средствима. Треба нагласити да ова нова средства нису везана за капитал Фонда и гранције ће бити даване са олакшаним процедурама али по принципу да гарантујемо 50 % средства кредита а додатно ћер све бити регулисано новим правилником. Влада планира и састанак са представницима банака како би се обезбиједило да кредити који иду уз гарацију Фонда буду повољнији од комерцијалних кредита на тржишту“, рекао је Крчмар. Он додаје да су овим мјерама помоћи обухваћени и занатлије, предузетници, те мала и средња предузећа.

Извор: ЦИДЕА, ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ПОРТАЛ