Бања Лука: Већи праг за улазак у систем ПДВ-а

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: Већи праг за улазак у систем ПДВ-а

Након дугогодишње приче, нови закон о порезу на додану вриједност у форми нацрта упућен је на јавне консултације, које ће трајати до половине децембра, а једна од најзначајнијих новина је да праг за улазак у систем ПДВ-а неће бити 50.000, већ 75.000 КМ, а за пољопривреднике 100.000 КМ.

Ипак, један од основних захтјева пословне заједнице и привреде у БиХ да се ПДВ плаћа по реализацији наплате није усвојен. Такође и захтјев да се рок за плаћање ПДВ-а помјери на крај мјесеца није добио подршку Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ тако да ће, уколико све остане као у нацрту, ПДВ бити плаћан као и до сада, односно до 10. у мјесецу.
У УИО БиХ кажу да је једна од значајнијих новина та да су ослобађања од ПДВ-а у потпуности усаглашена са онима у Европској унији, а прецизније су одређена ослобађања која се тичу увоза робе у БиХ.
– Олакшан је поступак за ослобађање по основу међународних уговора те дипломатским и конзуларним представништвима и међународним организацијама – рекли су нам у петак у УИО.
Такође, нагласили су да је једна од значајнијих измјена и опорезивање некретнина, а посебно са становишта употребљиваних и недовршених некретнина, тако да ће и даље од плаћања ПДВ-а бити ослобођен промет објеката или њихових дијелова и земље на којој се објекти налазе, али само ако је промет извршен послије прве употребе објеката или њихових дијелова.
– За објекте или њихове дијелове који нису употребљавани, опорезивање ће се вршити за промет извршен у року од четири године од завршетка изградње објекта или њихових дијелова до дана прве употребе – рекли су нам у УИО.
С обзиром на то да су страни превозници, за разлику од домаћих, тренутно ослобођени плаћања ПДВ-а, Нацртом закона о ПДВ-у предвиђено је да и они плаћају ПДВ и то на начин да просјечна накнада коју чини просјечан износ вриједности по путнику и једном километру буде 0,10 КМ који се множе са бројем путника који путују и бројем километара које возило прелази преко територије БиХ.
У Привредној комори Републике Српске кажу да су привредницима из Републике Српске упутили Нацрт закона о ПДВ-у те да је до 12. децембра рок за достављање примједаба на сам текст.
– Још раније смо предлагали да се рок за плаћање ПДВ-а помјери, да то не буде до 10. у мјесецу и тражили смо да то буде крај мјесеца. То би умногоме олакшало привреди, јер почетком мјесеца долазе на наплату многе обавезе, али видјећемо. Чекаћемо примједбе са терена, објединити их и онда званично послати надлежним институцијама – рекао је за „Независне новине“ Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, додајући да је један од захтјева који је усвојен био и помјерање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 КМ на виши износ.
Како незванично сазнају у Независним, нови закон о ПДВ-у неће још дуго ступити на снагу и то не сигурно прије половине идуће године, а извјесно је да ће то бити и касније те да није искључена могућност помјерања рока за плаћање ПДВ-а, барем на 20. у мјесецу за претходни мјесец.

Извор:Предузетнички портал РС