Челинац: Подстицаји за нове предузетнике

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Челинац: Подстицаји за нове предузетнике

Начелник општине Челинац Владо Глигорић потписао је 23. новембра уговоре са девет новорегистрованих предузетника који су ове године остварили право на општински подстицај за предузетништво. За ову намјену из буџета општине биће издвојено 35.000 КМ.

Глигорић је рекао да су подстицај остварили субјекти који су испуњавали услове по јавном позиву објављеном средином ове године.
„Након завршене конкурсне процедуре, подстицај за своје радње остварило је девет лица која су испуњавала услове јавног позива, а подржали смо и једног предузетника кроз програм Омладинске банке заједно са фондацијом Мозаик. Овај програм подршке предузетништву од 2019. године даје одређене резултате, а то показују статистички подаци Завода за запошљавање и подаци који се воде у Одјељењу за привреду и Пореској управи гдје смо 2018. године имали 295 регистрованих самосталних предузетника, а ево са данашњим даном у евиденцији одјељења их је 404“, нагласио је Глигорић и додао да се истовремено по евиденцији Бироа из године у годину смањује број активних тражилаца посла.
Он је истакао да посебно радује податак што се млади све више опредјељују за покретање властитог посла.
Један од новорегистрованих челиначких предузетника који је остварио право на подстицај је и Страхиња Кокан из Старе Дубраве који се бави обрадом дрвета на цнц-машини.
„Предузеће сам регистровао у марту ове године. Сваки почетак је тежак и свака помоћ је добродошла, јер сама чињеница да је неко увијек ту да вам помогне у вашим проблемима је охрабрујућа“, истиче млади самостални предузетник Страхиња и додаје да је програм подстицаја добра мјера која ће како каже помоћи свима који покушавају да покрену неки свој посао.
Бесповратна општинска средства по јавном позиву је остварила и власник аутошколе „Савичић“ Анастасија Савичић.
Захваљујући на подршци, Анастасија је истакла да ће јој средства добро доћи при куповини новог возила за рад.
Бесповратна средства намијењена развоју предузетништва планирана су Програмом утрошка средстава за подршку пољопривреди и предузетништву у 2023. години, који је усвојила Скупштина општине Челинац.

Извор: Општина Челинац