Одржана сједница Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Одржана сједница Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске

​Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске засиједао је 18.03.2020.у Бањалуци.

Предсједник Штаба за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада Српске помоћи и радницима и привредним субјектима који трпе штету од новог вируса корона.

,,Пролонгираћемо уплату пореза на добит до краја јуна и то ће бити мјера која ће се односити на привредне субјекте који трпе штету од вируса корона. Једна од мјера коју смо промовисали је да пословне банке ставе мораторијум на отплату кредита”, рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Владе Вишковић упутио је молбу привредним субјектима да раднике не отпуштају јер ће бити разговарано о томе како помоћи привредним субјектима који су претрпили штету.

,,Привреда Републике Српске има штету, а колика је и колика ће бити у овом моменту се не може говорити, нити знати. Приоритет је да пратимо најугроженије сегменте”, рекао је премијер Вишковић.

Он је навео да највећу штету трпе превозници у међународном путничком саобраћају, производни капацитети који раде увозно-извозне послове са земљама ЕУ, туризам и трговина, те да ће Влада анализирати сваки појединачни субјекат и излазити у сусрет.

,,Послије мјесец дана ове кризе сјешћемо и разговарати како помоћи привредним субјектима и за раднике прихватити одређене обавезе. Прошли смо проблеме који се односе на транспорт у ЕУ. У овом моменту, према информацијама људи из Привредне коморе и Уније удружења послодаваца, нема неких значајнијих проблема који се тичу превоза”, каже предсједник Владе Вишковић.

Предсједник Владе Вишковић подсјетио је да је привредним субјектима почела исплата поврата пореза на увећање плата и да је 501 привредни субјекат поднио захтјев за 14,5 хиљада радника, за шта ће бити потребно исплатити 2,5 милиона КМ.

,,Инвестиционо-развојна банка је придложила да буде стављен мораторијум на отплату кредита који су пласирани посредством ове банке до краја јуна, а почев од 1. априла”, рекао је предсједник Вишковић.

Премијер Вишковић је навео да би представници привредних комора и унија удружења послодаваца Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта требало да упуте иницијативу институцијама БиХ да средства Централне банке БиХ буду искориштена за подстицај или санацију штете привредних субјеката и истакао да ова банка на рачунима има 5,8 милијарди КМ, да су обавезне резерве три милијарде КМ, а вишак 2,8 милијарди КМ.

,,Овим желимо да привредни сектор БиХ покрене ову иницијативу, а министар финансија Републике Српске Зора Видовић разговара о овоме са представницима Централне банке БиХ. Наша је процјена да би било крајње коректно да ово уради БиХ, као што су урадиле друге земље, и помогне привредне субјекте. Не тражимо одмах 2,8 милијарди КМ, него то може бити и сукцесивно у зависности од трајања кризе”, поручио је премијер Вишковић.

Према његовим ријечима, ријешен је проблем и транспорта нафте за потребе становништва и привреде.

,,Живот не може и не смије стати, а привредни амбијент се мора одржати у овим околностима. У наредном периоду предузимаћемо и друге мјере” закључио је предсједник Владе Вишковић.

Предсједник привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да и са нивоа БиХ власти финансијски треба помоћи привредницима који сваким даном трпе штету због појаве новог вируса корона.

Ђурић је рекао да подржава иницијативе да се из средстава Централне банке БиХ обезбиједи новац за санацију штете привредних субјеката у БиХ.

Он је рекао да је посебан проблем који треба рјешавати питање плата радника који не раде због уведених мјера надлежних због појаве новог вируса корона.

,,Многе државе су за рјешавање ових проблема издвојиле десетине милијарди евра, а ми не смијемо себи дозволити да проблем плата радника, који не раде због уведених мјера, буде препуштен само послодавцима. Мислим да држава треба да помогне по цијену одрицања од неких других ствари и на томе ћемо инсистирати. То је важно да послодавци задрже запослене на послу, али да им се помогне је ове проблеме не могу сами изнијети”, поручио је Ђурић.

Он је рекао да је појава вируса корона озбиљан проблем за привреднике у Српској, а посебно оне који зависе од сировина из иностранства, те тамо извозе своју робу.

,,Један број њих који су повезани са Италијом и тамошњим фирмама је, нажалост, у том смислу затворио своје погоне. Нико не може предвидјети колико ће ова криза да траје, али нам остаје да заједнички и правовремено тражимо најбоља рјешења”, нагласио је Ђурић.

Он је рекао да уведене мјере надлежних на сузбијању вируса корона треба прилагођавати привреди да би она што лакше пребродила актуелне проблеме.

Ђурић је рекао да им се до сада јавило 188 привредних друштава која су предочила актуелне проблеме на чијем рјешавању се ради и биће рађено.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да привреда БиХ не може преживјети без ангажмана средстава која постоје у Централној банци БиХ.

,,Битно је да средства Централне банке БиХ буду што пре расположива како би се одржала потрошња и ликвидност предузећа у БиХ”, истакао је Тривић.

Он је рекао да ће Унија удружења послодаваца Републике Српске заједно са колегама из ФБиХ радити да на томе да убиједе институције БиХ да до тога дође што прије.

Он је нагласио да је крајње вријеме да Централна банка БиХ постане корисна на неки начин у ванредним ситуацијама, јер никоме није познато до када ће потрајати криза у вези са новим вирусом корона.

,,Важно је да средства Централне банке БиХ буду што прије расположива како би се одржала потрошња у БиХ и ликвидност предузећа. Та средства у будућем периоду треба надокнадити из других извора”, истакао је Тривић.

Он је рекао да ће Унија удружења послодаваца Републике Српске заједно са Владом Републике Српске и банкарским сектором, поштујући сва банкарска правила, обезбиједити средства за кредитирање тренутне ликвидности у износу најмање двије до три мјесечне плате.

,,Врло је битно да гарантујемо радницима да ће добити плате, јер је то у оваквој ситуацији најважније”, истакао је Тривић.

Он је рекао да су важни и грејс периоди за отплату свих кредита привреде према захтјеву сваког привредника посебно, као и ангажман средстава који је пласиран преко Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Он је рекао да ће Унија удружења послодаваца Републике Српске наставити да прикупља информације са терена и да ради заједно са Владом Републике Српске.

Када је ријеч о претходно предузетим мјерама, Тривић је рекао да је став Уније удружења послодаваца Републике Српске да ниједна мјера не треба да буде ад хок без анализе.

,,Ми требамо спријечити да се буџет угрози на било који начин и морамо ићи са циљаним мјерама према одређеним гранама и предузећима”, истакао је Тривић.

Он је рекао да је договорено са представницима Владе Републике Српске да се у наредних седам до 10 дана тражи рјешење статуса радника који су у карантину и самоизолацији на основу рјешења инспекција.

,,Влада Републике Српске спремна да разговара о томе. Након свих анализа донијећемо најбоље ријешење”, закључио је Тривић.

ИЗВОР: ВЛАДА РС