Гарантни фонд Републике Српске предлаже успостављање гарантне линије којом би се подржавало кредитирање малих пољопривредних произвођача, а за коју би Међународни фонд за пољопривредни развој /ИФАД/ дао контрагаранцију овом фонду.

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Гарантни фонд Републике Српске предлаже успостављање гарантне линије којом би се подржавало кредитирање малих пољопривредних произвођача, а за коју би Међународни фонд за пољопривредни развој /ИФАД/ дао контрагаранцију овом фонду.

БАЊАЛУКА, 27. НОВЕМБРА /СРНА/ – Гарантни фонд Републике Српске предлаже успостављање гарантне линије којом би се подржавало кредитирање малих пољопривредних произвођача, а за коју би Међународни фонд за пољопривредни развој /ИФАД/ дао контрагаранцију овом фонду.

 

“Уз контрагаранцију, Гарантни фонд би могао да гаранцијом обезбјеђује и до 70 одсто кредита, чиме би се ризик код банака значајно смањио, а спремност за кредитирање повећала”, саопштено је из овог фонда након састанка министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саве Минића и вршиоца дужности директора Гарантног фонда Невена Бућана. Колики је мултипликатор код оваквог вида финансирања говори чињеница да би уз један милион КМ ИФАД контрагаранције, Гарантни фонд могао гарантовати и до пет милиона КМ кредита пољопривредним произвођачима. “Оваква линија би могла одмах да се уведе, обзиром да Гарантни фонд посједује сво неопходно знање, искуство и техничке могућности”, наводи се у саопштењу. У саопштењу се напомиње да Гарантни фонд Републике Српске нема никакве препреке да се укључи у пројекат ИФАД-а за финансирање приватних предузећа која даље кредитирају своје кооперанте – мале фармере, јер такве гарантне линије Гарантни фонд већ има у свом портфељу. Минић је изразио спремност ресорног министарства за проширење сарадње са Гарантним фондом и ИФАД-ом. Пруживши подршку прједлозима Гарантног фонда, Минић је предложио одржавање састанка и консултација са својим помоћницима, те са представницима удружења пољопривредника, након чега би биле креиране адекватне гарантно-кредитне линије за помоћ у превазилажењу актуелних проблема у пољопривреди. У саопштењу се подсјећа да је у свјетлу претходно одржаних консултација са представницима ИФАД-а, Гарантни фонд Републике Српске осмислио и предложио нове иновативне видове сарадње, а све у складу са Законом о Гарантном фонду и директивама ИФАД 13.