.Mladena Stojanovića broj 16, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
+387 51 322 760
zpkrs@teol.net

Исплаћено седам милиона марака предузећима која су радила смањеним интензитетом

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Исплаћено седам милиона марака предузећима која су радила смањеним интензитетом

БАЊАЛУКА – На рачуне предузећа која су радила смањеним интензитетом због пандемије вируса корона до 24. јула исплаћено је 7,10 милиона марака, потврдили су “Гласу Српске” у Министарству привреде и предузетништва РС.

Подсјетили су да је раније Влада донијела одлуку да издвоји 13,6 милиона КМ за 2.865 пословних субјеката и више од 18.000 радника који су индиректно трпјели штету од пандемије вируса корона.

– Наставља се исплата предузећима и идућих дана. Планирано је да за те пословне субјекте буде издвојено и више од 13,6 милиона марака јер су у међувремену обрађени додатни захтјеви предузећа за исплату те помоћи и они испуњавају услове да добију новац – навели су у Министарству привреде.

На исплати помоћи предузећима која су радила смањеним интензитетом инсистирала је Привредна комора РС и тај њихов приједлог прихватила је Влада.

– Мјерама Штаба за ванредне ситуације није био забрањен рад овим предузећима, али она су свакако претрпјела велику штету због пандемије вируса корона. Циљ свих мјера на којима смо инсистирали био је да сачувамо што више радних мјеста и, наравно, предузећа да би они сви, када све ово прође, могли успјешно да стартују – рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Нагласио је да већ сада имају неке показатеље да су донесене мјере дале одређене позитивне ефекте, али да и даље значајан број предузећа, посебно у прерађивачкој индустрији, ради смањеним интензитетом, па чак и до 50 одсто.

– Штету трпе и предузећа која су само извозно оријентисана јер су она директно везана за ситуацију на страним тржиштима и предузећа која тамо раде – навео је Благојевић.

ИЗВОР: ГЛАС СРПСКЕ