.Mladena Stojanovića broj 16, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
+387 51 322 760
zpkrs@teol.net

Бања Лука: Регистром подстицаја до прегледа реализованих средстава

Zanatsko preduzetnička komora Republike Srpske

Бања Лука: Регистром подстицаја до прегледа реализованих средстава

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је Срни да је циљ успостављања Регистра подстицаја Српске да буде обезбијеђен јасан и свеобухватан преглед планираних, одобрених и реализованих средстава за подстицаје привреди Српске, како на републичком, тако и на локалном нивоу.
Петричевић је истакао да би се на тај начин обезбиједила боља координација и размјена информација између институција које додјељују подстицаје, транспарентнији увид у одобрена и додијељена средства за подстицаје и квалитетнија статистичка основа за потребе институција Српске, а на основу тога и предлагање мјера за квалитетнију расподјелу подстицајних средстава.
„План је да се подаци о подстицајима воде на републичком и локалном нивоу, укључујући информације све до крајњег корисника“, рекао је Петричевић.
Он је подсјетио да је успостављање Регистра подстицаја Српске предвиђено Меморандумом о заједничким политикама за период 2018-2020. године, који је потписан између Владе и Уније удружења послодаваца Српске 10. децембра 2017, као и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године.
Активности на успостављању Регистра подстицаја започете су почетком 2019. године, навео је Петричевић и додао да је Влада Републике Српске била редовно информисана о спроведеним активностима.
Петричевић је нагласио да је за израду Регистра подстицаја Министарство привреде и предузетништва обезбиједило донаторска средства Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ у износу од 329.000 КМ и додао да је с тим у вези потписан и споразум о додјели гранта за пројекат „Услуга имплементације информационог система за Регистар подстицаја у Републици Српској“.
Предвиђено је да финална апликација Регистра подстицаја омогући преглед планираних, одобрених и реализованих средстава за подстицаје привреди Републике Српске на републичком и локалном нивоу.
Регистар подстицаја доступан је на два портала – „Јавни портал Регистра подстицаја“, који је доступан свима и који садржи информације о самом регистру, актуелним јавним позивима, као и доступним подстицајима који су на располагању заинтересованим корисницима, те „Административни портал Регистра подстицаја“, који је доступан институцијама и овлаштеним особама на нивоу институција, односно за регистроване кориснике.
Влада Републике Српске усвојила је 3. септембра информацију о изради Регистра подстицаја Српске.

Извор: СРНА

Подијели са другима